Mitovi o RAM memoriji u koje ne trebate vjerovati

RAM (random access memory) je osnovna komponenta koja se nalazi u svim računalima i pametnim telefonima. Zadaća RAM-a je da određeno vrijeme zapamti određene podatke kako ih procesor ne bi morao svaki puta računati kada mu trebaju.

Mitovi o RAM memoriji u koje ne trebate vjerovati

To znači da se u RAM pohranjuju hrpe podataka koje olakšavaju i ubrzavaju rad na računalu. No, usprkos tome što je RAM osnovna komponenta i ima važnu zadaću, ljudi mnoge stvari oko njih krivo shvaćaju ili ih jednostavno ne znaju. Pa hajdemo razbiti koji mit o RAM-ima i pogledajmo što biste trebali znati!

1 “Ne treba mi više RAM-a, imam ga dovoljno”

Koliko puta ste čuli rečenicu: “Ova količina RAM-a je dovoljna da pokrećem softver, ne treba mi više od toga”? Mi smo ju čuli mnogo puta i s mnogo strana, no ta rečenica nije točna. To što imate dovoljno RAM-a da pokrenete aplikacije, ne znači da ne biste trebali imati više RAM-a kako bi računalo brže radilo. Više RAM-a ponekad zna pomoći i to je zato što su tako aplikacije napravljene.

Mnogi programeri pišu aplikacije tako da kroz napisani kod zatraže određenu količinu memorije u RAM-ima. Ako imate više RAM memorije, više toga možete zapisati i više toga pokrenuti u isto vrijeme.

Ako imate zauzeto 60 posto RAM memorije, to ne znači da imate “još mjesta” za ostale aplikacije. To samo znači da aplikacije čuvaju određeno mjesto za buduće procese koje ćete možda pokrenuti.

Pa koliko vam RAM-a treba? “Običnom” korisniku je dovoljno 4 GB, ali je preporučeno barem 8 GB za normalni rad, dok bi gejmeri i IT profesionalci koji puno koriste računalo, trebali imati barem 12 do 16 GB.

2 “Količina RAM-a je jedino što je važno”

Svi vi koji čitate, vrlo vjerojatno znate koliko RAM-a imate u računalu ili mobitelu. I kada netko kaže da ima više RAM-a od vas u računalu, mnogi odmah pomisle kako je taj sustav s više memorije automatski brži. No, to nije apsolutna istina. Kapacitet RAM-a nije jedino što se broji.

Nekoliko je aspekata koje moramo sagledati kada govorimo o performansama. Osim količine, veliku ulogu igra i brzina RAM-a. Generalno govoreći, običan korisnik neće vidjeti neku razliku između 8 i 16 GB RAM-a. Dok IT profesionalci, oni koji se bave obradom zvuka i videa, te gejmeri će vrlo vjerojatno osjetiti tu razliku.

Odnosno da prosječnom korisniku “podebljate” računalo s 8 na 16 GB RAM-a, on neće vidjeti neku veliku razliku. No, ako mu 8 GB RAM-a zamijenite s 8 GB bržih RAM-a, onda će vjerojatno vidjeti razliku.

Od korisnika do korisnika zavisi da li mu treba veća količina RAM-a ili jednostavno brža memorija. Ili možda trebate oboje?Mitovi o RAM memoriji u koje ne trebate vjerovati

3 “Ne možete dodati RAM memoriju različitih veličina”

Generalno, većina laptopa ima 2 utora za RAM, pa prevladava mišljenje da u oba utora moraju ići RAM memorije iste veličine (2 x 2 GB, 2 x 4 GB, 2 x 8 GB …). Da, preporučljivo je da obje pločice budu od istog proizvođača, iste veličine i iste brzine. Ali iza toga stoji jednostavan razlog.

Kao što smo ranije rekli, RAM ima nekoliko komponenti kako bi dobro odradio svoj zadatak. Da bi dvije RAM pločice radite optimalno, moraju koristiti istu voltažu i njihovi kontroleri trebaju zajedno raditi s matičnom pločom. Zato je dobro imati dvije iste pločice.
To naravno ne znači da ne možete imati dvije pločice različite veličine.

Npr., može vam laptop doći s 4 GB RAM-a, a vi dodate pločicu od 8 GB kako biste imali ukupno 12 GB RAM-a. Kada se prebacite u dual channel mode (ili flex mode), računalo će raditi kao da ima dvije pločice od 4 GB. Ostatak od 4 GB će raditi u single channel modeu. Sve skupa nije brzo kao da imate dvije identične pločice, ali je brže od jedne pločice.

Ista stvar je s frekvencijom, odnosno brzinom. Ako imate dvije različite pločice, računalo će raditi po onoj sporijoj, mada se možete i sami (op.a. Ako znate što radite!) poigrati u BIOS-u s postavkama memorije i sami ih optimizirati.

4 “Trebate očistiti RAM memoriju kako bi bili brži”

Vjerojatno najveća laž, glupost ili mit koju možete čuti je da se RAM treba prazniti i čistiti. To možemo “zahvaliti” softveru poput “RAM boostera” ili “memory optimizera”.
Ako vam je RAM pun, to je dobra stvar! Posao te komponente nije da bude prazna, nego obrnuto – da se puni podacima! U stvari, vaš operativni sustav i pokrenute aplikacije bi trebale koristiti i zadnji biti u toj memoriji.

Čišćenjem RAM-a s jednim od spomenutih softvera nećete dobiti ništa ili će vam usporiti rad računala jer ste određene podatke maknuli iz memorije i sada se ponovno moraju računati i upisati.

Ukratko: RAM ili memorija nisu isto što i HDD/SSD! RAM se može brinuti sam za sebe. Ako imate 4 GB RAM-a, onda se na njega konstantno piše, briše i prepisuju podaci. I to su podaci koje ne želite trajno zapisati. Storage (HDD/SSD) se ne može brinuti sam za sebe. Vi se morate brinuti za njega i pobrinuti se da uvijek ima dovoljno mjesta na njemu. Njega trebate prazniti, RAM memoriju ne trebate.

 

Pročitajte i Kako saznati koliko RAM memorije računar sadrži

 

Izvor: PCchip.hr

Najnovije

Popularno

Više savjeta