Koliko RAM-a je dovoljno za Android uređaje

RAM ili radna memorija je nešto s čime se gotovo svaki korisnik tehnologije barem djelomično upoznao. Oni koji znaju malo više o ovome znaju da što neki uređaj ima više radne memorije to on radi bolje, odnosno to može na bolji način obrađivati programe i sve ono što pokrenemo na uređaju.

Koliko RAM-a je dovoljno za Android uređaje

Koliko RAM-a je dovoljno za Android uređaj, to jest da bi on bez problema mogao obavljati svakodnevne stvari koje na njemu radimo? Naravno odgovor na ovo pitanje je različit ovisno o tome govorimo li o računarima ili o pametnim uređajima.

Nedavno je izašao novi Oppo uređaj koji u sebi ima impresivnih čak 10 GB RAM. Nesumnjivo to je puno radne memorije, a pojava uređaja s toliko puno radne memorije kod velikog broja korisnika dovela je do pojave upitnika iznad glava i razmišljanja u vidu „A koliko je zapravo RAM dovoljno“?

Način na koji radna memorija funkcionira

Korisnici stolnih računala koji se opet malo više razumiju u radnu memoriju, njihov rad i svrhu postojanja unutar računara znaju da je za pravilan rad i bolje performanse bolje da njihov računar ima što je više moguće dostupne radne memorije. To je logično, jer ako želite na računaru pokrenuti neki zahtjevan program koji za rad treba 1 GB RAM, a vaš računar ima 2 GB, to će značiti da će se ono dosta ”mučiti” prilikom pokretanja i održavanja te aplikacije ili programa stabilnim (jer od tih slobodnih 1 GB RAM još dobar dio otpada i na dodatne aplikacije, antivirusni program i naravno operacijski sustav). Tako u stvari stoje stvari kod računala, pogotovo onih koji na sebi imaju neki od Windows operacijskih sustava.

Kod pametnih telefona, pogotovo onih koji na sebi imaju Android OS, situacija je dosta drugačija. Zašto? Prvi od razloga zbog čega je to tako jest taj što je Android kao operacijski sustav osmišljen na Linux kernelu (pomoćnom pot-programu). To znači da Android i raspodjela resursa kod Android uređaja funkcionira na totalno drugačiji način nego kod računala. Kod Androida isto tako vrijedi i jedno zlatno pravilo koje glasi da je slobodni RAM u biti potraćeni RAM.

Zašto je to tako? Iz razloga što kod Androida ne trebate konstantno čistiti RAM kako bi on bio slobodan i dostupan za ostale aplikacije koje se trebaju ili koje su pokrenute. Taj postupak pokretanja i isključivanja aplikacija kod Android operacijskih sustava se (u velikoj većini slučajeva) odvija dosta fluentno i automatski. Na velikoj većini uređaja koji na sebi imaju operacijski sustav koji je zasnova na Linux bazi se nećete trebati toliko brinuti oko radne memorije. Ista stvar je i ako na svoje računalo instalirate neki od dostupnih Ubuntu operacijskih sustava (koji su isto tako zasnovani na Linux bazi).

To opet ne znači da je dobro i dovoljno ako vaš Android pametni uređaj u sebi ima nedovoljno RAM. Koliko je to ”nedovoljno” i što uopće znači danas nedovoljno radne memorije kod Android uređaja? 512 MB RAM će recimo biti nedovoljno da bi vaš uređaj na pravilan način uopće radio.

1 GB bi moglo biti dovoljno ako svoj uređaj planirate koristiti samo za telefonske pozive, blago surfanje interneta i chat preko ”Lite” verzija aplikacija za komunikaciju (kao što su Messenger Lite ili Facebook Lite recimo), s time da je i taj gigabajt RAM jedva dovoljno.

1.5 ili 2 GB jest danas recimo to tako optimalna količina radne memorije koja je potrebna kako bi vaš Android uređaj mogao pravilno funkcionirati i da biste ga mogli koristiti bez straha da će se preopteretiti ako na njemu u isto vrijeme bude pokrenut operacijski sustav i dvije aplikacije (što se zna dogoditi kod uređaja s 1 GB RAM).

Ako imate uređaj koji na sebi ima 2, 3 ili više GB radne memorije vidjeti ćete i sami da će raditi puno fluentnije i bolje od onih uređaja koji imaju manje RAM. No znači li to da bi svatko od nas, za najoptimalnije korištenje svojih uređaja, trebao nabaviti uređaj koji ima 3, 4 ili 6 GB RAM?

”Previše” radne memorije nije loša stvar, ali je nepotrebno.

Pogledajmo opet računala. Veliki broj današnjih računala se prodaje (ako kupujete odmah sklopljeno računalo) sa 8 ili 16 GB RAM, dok se prijenosna računala i dalje prodaju sa 4 GB RAM. Zašto je to tako? Opet iz razloga što je tolika količina RAM dovoljna za optimalno korištenje. Kod velike većine Android uređaja situacija je drugačija. Većina uređaja koje ćete pronaći u trgovinama i danas imaju 2, 3 ili 4 GB RAM. Neki (i to najčešće perjanice poznatih proizvođača ili oni općenito najskuplji) dolaze sa 6 GB RAM.

Znači li to da je danas normativ da uređaj ima 4 GB RAM? Ne nužno. Za neke uređaje (pogotovo za one koji dolaze s ”čistim” operacijskim sustavom na sebi bez nepotrebnog bloatwarea) 2 GB radne memorije će biti sasvim OK. Istina, za neke uređaje će biti potrebno da na sebi imaju 3 ili više gigabajta radne memorije (kao što su recimo Google Pixel ili Samsung Galaxy iz ”S” ili ”Note” serija) iz razloga što jednostavno dolaze sa već predinstaliranim stvarima i aplikacijama koji opet ili osiguravaju neke dodatne mogućnosti bez kojih uređaj ne može ili jednostavno na sebi sadrže mnoštvo bloatware aplikacija koje služe za promociju ili proizvođača uređaja ili Googlea ili oboje (često puta i jedno o drugo).

Koliko RAM-a je dovoljno za Android uređajeKoliko RAM-a je dovoljno za Android telefon

Kao prvo, ”dovoljna” količina radne memorije za vaš uređaj ovisi o tome kakav uređaj želite imati i za što ćete ga sve koristiti. Ako ste stalno na YouTubeu, a u isto vrijeme volite pregledavati internet, volite fotografirati fotografije u visokim rezolucijama, volite snimati video-isječke i uz to volite stalno biti ”online”, naravno da vam uređaj sa 1 ili 2 GB RAM neće biti dovoljan.

Isto tako ako samo tu i tamo ”opalite” koju fotografiju, a svoj uređaj uglavnom koristite za telefoniranje ili povremeni chat s kolegama s posla, neće biti potrebe da si kupujete flagship koji na sebi ima 3, 4 ili više GB RAM. Sve ovisi o vama, vašim preferencama i potrebama. Ipak, ako bih trebao reći neki optimum kod RAM za Android uređaje rekao bih da su 2 i 3 GB sasvim dovoljna. Sve ostalo je rezervirano za entuzijaste, a sve ispod toga je ipak nedovoljno za nekakav pravilan i optimalan rad uređaja.

 

Izvor: PCchip.hr

Najnovije

Popularno

Više savjeta