Koje su bile najčešće lozinke u protekloj godini

Filmske scene u kojima netko provali u računalo tako što osvrćući se po sobi pogodi šifru vlasnika nisu tako ni sulude kada uzmemo u obzir koje su bile najčešće lozinke u protekloj godini.

Najčešće lozinke u protekloj godini

SplashData, autor upravitelja lozinkama SplashID, TeamsID i Gpass objavio je naime listu najčešćih lozinki iz baze koja je procurila u javnost, piše Lifehacker.

najčešće lozinke u protekloj godini

Najpopularnije su tako bile:

123456
Password
12345678
Qwerty
12345
123456789
Letmein
1234567
Football
Iloveyou
Admin
Welcome
Monkey
Login
Abc1234
Starwars

Osim toga, istraživači iz Googlea i Sveučilišta Berkely objavili su nedavno rezultate istraživanja obavljenog na Googleovim vlastitim, pomno kontroliranim internim podacima kako bi utvrdili može li se išta napraviti s korisničkim lozinkama i lozinkama koje je moguće kupiti na crno.

Njihovi zaključci su prilično uznemirujući. Između sedam i 25 posto ukradenih lozinki moguće je upotrijebiti kako bi se preuzela kontrola nad drugim korisničkim računom pri Googleu. Hakeri jednostavno probaju sve lozinke nadajući se kako će naletjeti na neku koju se često koristi.

U prilog im ide i loša navika velikog broja ljudi da često koriste istu lozinku kako bi pristupili do više internetskih servisa. Zahvaljujući tome dovoljno je upasti u slabije čuvani servis i potom ga upotrijebiti za upad u sustav s boljom zaštitom.

Od toga nisu imuni ni oni koji bi morali znati bolje, poput suosnivača i direktora Facebooka Marka Zuckerberga, koji je koristio istu lozinku (dadada) za pristup svojim korisničkim računima na Twitteru i Pinterestu, a koje je prošle godine nakratko bio preuzeo hakerski tim OurMine. Među njihovim žrtvama bili su i i glavni direktor Googlea Sundar Pichai, glumac Channing Tatum i šef tehnike Amazona Werner.

 

Izvor: Tportal.hr

Najnovije

Popularno

Više savjeta