Kako ubrzati Windows 10

Dešava se da Windows 10 radi sporo baš onda kada nam je najpotrebniji. Evo nekoliko savjeta kako ubrzati Windows 10 i samim tim poboljšati rad računara.

Kako ubrzati Windows 10

Pustite Windows da se sam optimizuje

Najjednostavnija metoda ubrzanja je reći Windows da sam poboljša performanse. Da biste to učinili, u polju za pretragu Start menija ukucajte Adjust i kliknite Adjust the appearance and performance of Windows.

Izaberite Adjust for best performance i Windows će ukloniti nepotrebne grafičke efekte. Možete da koristite Custom da zadržite sve funkcije koje želite.

Možete i da pokrenete Control Panel, otkucajte Power u polju za pretragu u gornjem desnom uglu i izaberite Choose a power plan. Većina računara je postavljena na Balanced. Ako izaberete Power saver, to će smanjiti performanse i produžiti trajanje baterije. Sa druge strane, High performance će pružiti najbolje performanse, ali će koristiti više energije.

Kako ubrzati Windows 7

Šta vam “jede” RAM memoriju?

U ovom slučaju Task Manager pruža grube, ali korisne informacije. Da biste ga pokrenuli, pritisnite Ctrl+Alt+Del. Kliknite Name da biste sortirali aplikacije po imenu. Kolona Memory prikazuje koliko memorije troši svaki otvoreni program. Da biste olakšali razumijevanje kolone, desnim tasterom miša kliknite na zaglavlje, izaberite Resource values -> Menu -> Percents.

Osim ovoga, i Process Explorer je od koristi. Dva puta kliknite na bilo koji proces da biste vidjeli koliko memorije koristi. Ovako brza provjera bilo kog programa će vam reći da li neki programi troše više memorije nego što vrijede.

Vidite šta se pokreće automatski

Iz odeljka Start -> Settings -> Apps možete da vidite koji programi se pokreću automatski kada se računar uključi. Tu možete da onemogućite one koji vam nisu potrebni, kako ne bi dodatno trošili memoriju i usporavali računar. Task Managervam takođe omogućava da restartujete, suspendujete ili “ubijate” programe, što može biti korisno ako neki malware dođe do vašeg računara.

Pametno birajte pretraživač

Većina Windows računara najbolje će da radi sa Microsoft Edge, dijelom i zato što je ovaj browser Microsoftov. Ipak, relativno skoro je izašao novi Microsoft Edge baziran na Chromiumu, pa i nije neka velika razlika šta ćete izabrati, piše Gardijan.

Šta još možete da uradite kako vam pretraživač ne bi radio presporo

Nemojte da instalirate mnogo dodataka i ne otvarajte mnogo tabova. Ako i imate mnogo tabova, Lazy loading browser će da koristi “refresh” opciju samo za one tabove na koje kliknete, pa neće pretjerano usporavati rad dok ste na internetu.

Dva trika kako ubrzati Windows 10

 

Izvor: CDM

Najnovije

Popularno

Više savjeta