Gasiti računar ili ostavljati upaljenim

Gasiti računar ili ga ostaviti upaljenim? Postoji nekoliko jako dobrih razloga zašto ne gasiti PC preko noći.

Gasiti računar ili ostavljati upaljenim

Praktičnije je

Prvi i glavni razlog zašto biste trebali ostaviti računar upaljenim preko noći je praktične prirode. Umjesto da čekate da se pokrene, ono je uvijek spremno za rad. Tipični sistem sa SSD-om traži oko 30 sekundi za pokretanje. Ako imate velik broj programa koji se pokreću pri startu, pokretanje računara traje duže. uti.

Stalne nadogradnje

Nekoliko funkcija važno je za održavanje računara i podataka. Skoro sve od njih najbolji posao rade preko noći. Stvari poput instalacije nadogradnji za operativni sistem, stvaranje sigurnosnih kopija, skeniranje antivirusom ili slanje velike količine podataka su samo neke od njih. Najbolje je ostaviti da se te stvari odrade preko noći.

Isprobajte stare operativne sisteme

Uvijek moguć pristup

Ako je vaš račuanar uvijek upaljen, ono može pokretati softver koji je inače nedostupan, uključujući Remote Desktop. Nikad se nećete morati mučiti sa potragom za važnom datotekom koju imate na računaru. Samo se morate spojiti telefonom ili tabletom i preuzeti ono što vam treba.

Koje su prednosti gašenja računara

Pitanje je da li se ostavljanjem računara upaljenim smanjuje njegova dugotrajnost.

Svaka komponenta ima ograničen vijek trajanja

Hardver ne može raditi vječno. Monitorovo pozadinsko osvjetljenje može izdržati desetak hiljada sati, baterija laptopa radi oko 300 ciklusa punjenja, dok dio SSD-a podržava svega 3000 ciklusa brisanja programa. U stvarnosti ćete u većini slučajeva nadograditi računar prije nego što komponente prestanu raditi, ali treba imati na umu da  ostavljanjem računara upaljenim vrijeme trajanja smanjujete za mali postotak.

Povećana potrošnja struje

Postoji velika razlika između potrošnje računara dok je upaljeno, dok ne radi ništa i dok je ugašeno. Gašenje monitora dramatično smanjuje potrošnju, ali stvara jedan mali problem – ako je računar u stanju sna, gubit ćete velik broj dobrih funkcija poput mogućnosti spajanja na daljinu.

Ako stvarno želite spustiti potrošnju PC-ja na nulu, morat ćete ga isključiti iz utičnice – čak i ugašen računar troši malo struje.

Ponovno pokretanje poboljšava performanse

Ako odlučite nikad ne gasiti računar, nećete primjetiti preveliku razliku u performansama. Ponovno pokretanje je i dalje najučinkovitiji način rješavanja velikog broja svakodnevnih grešaka s kojima se možete susresti

Tiše je

Možda će vam više odgovarati gašenje jer je sve puno tiše. Možete utišati notifikacije, ali i dalje ćete čuti rad ventilatora i klikanje HDD-a. Laptopi nemaju dio tih problema, ali ako ste vlasnik tradicionalnog računara, gašenje nekada može biti izvor dragocjene tišine.

Najnovije

Popularno

Više savjeta