Isprobajte stare operativne sisteme

Iako svi volimo moderne operativne sisteme, ponekad se volimo prisjetiti kako su račnari radili nekada prije. Ako vas hvata nostalgija i želite pokrenuti emulaciju Windowsa 95, Mac OS X Liona i drugih sistema, na pravom ste mjestu.

Isprobajte stare operativne sisteme

Windows 95

Windows 95 je postavio temelje za ostale Windows operativne sisteme pomoću izbornika Start i Taskbara, objašnjava Makeuseof.

Ovaj Windows 95 emulator pokreće  Windows 95 OSR2. Ta verzija nije podržavala USB i imala je problema sa Pentium računarima. Kontrole emulatora korisniku omogućava mijenjanje moda zaslona, kao i uključivanje ili isključivanje miša. Pošto je riječ o emulaciji unutar preglednika, sve promjene koje napravite neće se sačuvati nakon što zatvorite karticu.

Classic Macintosh

Ovaj operativni sistem koristi puno manje sistemskih resursa od emulatora za Windows 95, učitavanje će trajati kraće.

Macintosh Plus

Svega dvije godine nakon predstavljanja prvog Macintosha, Apple je izbacio njegovog nasljednika: Macintosh Plus.

Macintosh Plus se prodavao po astronomskoj cijeni od 2600 dolara, dolazio je s 1 MB RAM-a i podrškom za do 4 MB, mogao je imati do sedam periferija te je čitao diskete do 800 KB zapremnine. Emulator dolazi sa tri aplikacije: Risk, Cannon Fodder i Shufflepuck.

Windows 3.1

Windows 3.1  je zamijenio izvorni Windows 3.0. Unatoč sličnom imenu, novi OS je ponudio hrpu noviteta, uključujući TrueType sustav fontova. Najpoznatiji fontovi uključuju – Arial, Courier New i Times New Roman.

Ostali noviteti su bili  drag-and-drop ikone, podrška za miš unutar MS-DOS aplikacija i konačno – aplikaciju Program Manager. Sistem je teoretski mogao podržati do 4 GB RAM-a, ali  u praksi je radio sa do 256 MB. Windows 3.1 zamijenili su Windows 95.

U pregledniku ćete unutar Windowsa 3.1 moći zaigrati klasike poput Minesweepera i Solitairea, kao i raditi u programima poput Writea i Paintbrusha.

Najnovije

Popularno

Više savjeta