Paypal korisnici pazite se krađe računa

Paypal korisnici u zadnje vrijeme su mogli dobiti lažne emailove koji imaju cilj da ukradu njihove pristupne podatke.

Lažni email na prvi pogled izgleda kao da je stvarno poslan od strane Paypala kao upozorenje da je neko pristupio vašem računu. Za korisnike koji su u brzini ne gledaju previše detalje pošiljaoca, email izgleda kao da je autentičan jer je naslovljen kao da dolazi od [email protected]. Ustvari prava adresa sa koje je poslan email je [email protected]

paypal-korisnici-prevaraU emailu će vas upozoriti da je neko neautorizovano pristupio vašem računu i da je potrebno uraditi dodatnu zaštitu. Zatim vam nude dugme da se logujete u svoj Paypal račun i pogledate ko je pristupao u zadnje vrijeme.

Ako kliknete na dugme otvoriće vam se stranica identična početnoj stranici Paypala i za prosječnog korisnika neće biti nikakve sumnje. Ako upišete svoje podatke automatski postajete žrtva i vaš račun je kompromitiran.

paypal-prevara-2Ako pak pogledate u address bar vidićete da vi uopšte niste na stranici Paypala nego na potpuno drugoj adresi (ipcyipal-api.com) koja je urađena da izgleda isto kao Paypal sa svrhom krađe vaših podataka.

Šta uraditi u ovoj situaciji?

Lažni email koji ste dobili proslijedite na adresu – [email protected] te mail označite kao spam i pobrišite ga.

Najnovije

Popularno

Više savjeta