Naslovnica Internet Kako otvoriti Paypal račun

Kako otvoriti Paypal račun

0
1966
Kako napraviti Paypal račun

Kako napraviti Paypal račun koji je jedan od najjednostavnijih načina za online plaćanje i transfer novca na svijetu. Obzirom na njegovu veliku popularnost na našim prostorima sve više ljudi otvara ili traži način kako otvoriti PayPal račun.

Kako napraviti Paypal račun

Kako otvoriti Paypal računVjerovatno ste se već susretali s njim ako ste nekad pokušavali da kupite nešto u nekoj online prodavnici, naročito na eBay-u koji je već nekoliko godina vlasnik ovog servisa i koristi ga kao glavni sistem za plaćanje.

PayPal danas broji više od 188 miliona korisnika koji kupuju ili vrše transakcije preko ovog sistema.

Kako funkcioniše PayPal i da li je siguran

PayPal se u suštini ne razlikuje puno od klasične banke osim što vam dozvoljava da svoje transakcije vršite online i sa bilo kojeg mjesta koje ima pristup internetu.

Nakon što otvorite nalog, vi dobijate svoj račun koji je povezan sa fizičkim računom u pravoj banci ili sa vašom kreditnom karticom. Na PayPal računu možete držati novac ili ga po potrebi prenijeti sa vašeg bankovnog računa u bilo kojem trenutku i već nakon nekoliko sekundi koristiti za razne vrste transakcija.

Nakon što prođe proces otvaranja Paypal računa registrovani korisnik u mogućnosti je da:

  • prebacuje novac sa bankovnog računa ili kartice na PayPal račun
  • kupuje online na ebay-u ili bilo kojoj drugoj online prodavnici koja prihvata online uplate
  • čuva novac na PayPal računu
  • šalje novac sa svog računa na račun drugog PayPal korisnika
  • prebacuje novac sa PayPal računa na svoj bankovni račun
  • dobijete Paypal karticu kojom fizički možete plaćati u velikom broju prodavnica

Kada se priča o online servisima za plaćanje prva stvar na koju mnogi pomisle jeste sigurnost. Ukoliko ste odlučili otvoriti PayPal račun imajte na umu da prihvatanjem uslova korištenja potpisujete ugovor sa jednom od najsigurnijih kompanija u online svijetu koja troši ogromna sredstva na zaštitu svojih korsinika što je i logično jer oni i žive upravo od tih korisnika.

PayPal koristi sve oblike zaštite koje koriste sve najveće svjetske finansijske institucije i banke te dodatne sisteme enkripcije koji će vaše lične podatke i podatke o vašem računu čuvati sigurnim. Unutar firme postoje čitava odjeljenja čiji je zadatak da čuvaju podatke korisnika i sprječavaju krađe.

Uz napredne sisteme enkripcije, koji se danas koriste kod finansijskih transakcija preko online servisa za plaćanje, daleko je sigurnije koristiti PayPal pri online kupovinama nego plaćati direktno karticom jer vam PayPal omogućava da podatke o svom računu čuvate samo na jednom mjestu umjesto da ih dajete na više sajtova.

Na vama je naravno da vodite računa o sajtovima na kojima koristite PayPal i budete sigurni da kupujete samo na provjerenim i sigurnim mjestima.

Proces kako otvoriti Paypal račun

Čitav proces otvaranja PayPal računa je prilično jednostavan, s tim da trebate imati aktivan bankovni račun i karticu koju ćete vezati za svoj PayPal nalog. Registrovati se možete sa web stranici (https://www.paypal.com/) ili direktno sa aplikacije koju možete da instalirate na vaš mobilni uređaj.

Korak 1: Registracija PayPal naloga

Kako otvoriti Paypal račun privatni
Kako otvoriti Paypal račun

Na stranici PayPal-a ili u aplikaciji kliknite na Sign Up opciju kako bi započeli proces registracije. Otvoriće vam se nova stranica na kojoj možete da odaberete privatni ili poslovni nalog. Privatni nalog koristite ukoliko želite da koristite PayPal za online kupovinu, te slanje i primanje novca od drugih PayPal korisnika. Poslovni nalog izaberite ukoliko imate neki online biznis i želite da primate online uplate.

Nakon ovoga na novoj stranici izaberite email koji želite da vežete za svoj PayPal nalog i upišite lozinku koju ćete koristiti pri prijavi. Obavezno koristite aktivnu email adresu jer će vam trebati da verifikujete nalog.

Sljedeći korak je da popunite lične informacije koje se traže od vas (ime, prezime, adresa i broj telefona su obavezni kako bi mogli da pređete na sljedeći korak). PayPal je veoma striktan kad su u pitanju sigurnosne mjere tako da obavezno unesite ispravne podatke jer u protivnom bi vam trajno mogli blokirati nalog.

Na sljedećoj stranici možete unijeti podatke o svojoj kartici. Ovaj korak nije obavezan za samu registraciju ali nećete moći vršiti nikakve transakcije dok ne povežete nalog sa karticom. Ukoliko preskočite ovaj korak karticu možete dodati i kasnije u podešavanjima svog naloga.

PayPal će vam tokom procesa ponuditi opciju da se prijavite za njihov sistem kreditiranja koji vam dozvoljava da kupovine preko 99$ plaćate iako nemate sredstava na nalogu uz obavezu da račun u potpunosti otplatite u roku od 6 mjeseci. Ovo je opcionalno a ukoliko želite da se prijavite za ovu uslugu detaljno pročitajte uslove korištenja i provjerite da li ispunjavate uslove.

Korak 2: Verifikacija naloga i povezivanje kartice

Kako otvoriti Paypal račun privatniNakon što ste registrovali nalog, PayPal će vam na email adresu koju ste unijeli poslati link za verifikaciju naloga, a ukoliko ne vidite njihov email u inboxu provjerite i spam folder. Kako biste verifikovali nalog jednostavno kliknite na link u mailu i ostatak procesa će se obaviti automatski.

Nakon što vas sistem preusmjeri na vaš PayPal nalog moći ćete dodati bankovnu karticu koja će vam služiti za transakcije. Da biste to uradili idite na Wallet u vrhu stranice. Kliknite na opciju Link a card i odaberite da li unosite debitnu ili kreditnu karticu.

Na sljedećoj stranici unesite broj kartice, datum valjanosti kartice i sigurnosni kod koji se nalazi na poleđini. Ime na kartici mora se podudarati sa imenom koje ste unijeli pri registraciji što znači da za svoj nalog ne možete vezati karticu koja je u tuđem vlasništvu.

Sljedeći korak koji je neophodan da biste mogli koristiti PayPal za online transakcije jeste verifikacija kartice kako bi potvrdili da ste vi zaista vlasnik kartice. Za ovaj proces PayPal će vam sa računa skinuti određenu sumu novca (ova suma će vam kasnije biti vraćena). Na vašem izvodu će uz ovu transakciju stajati kod koji morate unijeti kako bi verifikaovali karticu.

Kako biste saznali kod, možete otići u banku i zatražiti izvod za period u kojem se transakcija desila ili sačekati mjesečni izvod koji dobijate od banke i na njemu naći kod. Nakon što verifikujete karticu vaš PayPal nalog je spreman za online transalcije.

Imate mogućnost da na jedan nalog dodate više kartica ali nećete moći koristit jednu karticu na više naloga. PayPal na ovaj način sprječava pranje novca i zloupotrebe ili korištenje ukradenih kartica.

Nakon što ste uspješno kreirali račun, obavezno pročitajte i ove savjete:

Paypal korisnici pazite se krađe računa

Savjeti za plaćanje preko Paypala

 

Izvor: taster.ba