Koliko ste stvarno sakriveni kada surfate Incognito

O ljudima se može mnogo naučiti kroz njihove navike na webu. Ako ne želite da ljudi sude o vama kroz te navike, vjerovatno ćete koristiti “privatno pretraživanje”.

Svaki pretraživač ima svoju inačicu istog, U Chromeu se zove Incognito mode, u Firefoxu Private browsing a u Internet Exploreru InPrivate. Bilo koji da pretraživač koristite, provjerite koliko ste stvarno sakriveni.

Vaša historija pretraživanja se ne pamti

Stranice koje posjetite i forme koje popunjavate neće biti zapamćene niti vidljive u vašoj historiji pretraživanja, kao niti vaša lokacija.

Pobrisaće se privremeni fajlovi

Privremeni internet fajlovi se pohranjuju na vaš kompjuter dok pretražujete na internetu. Iako koristite jedan od ovih privatnih načina, privremeni fajlovi će se i dalje zapisivati na vaš kompjuter, ali kod privatnog pretraživanja, oni će biti pobrisani nakon što zatvorite vaš pretraživač.

Ipak niste anonimni

Privatno pretraživanje možda neće otkriti vašu historiju posjećenih stranica, niti će prikazati privremene fajlove, ali vi i dalje posjećujete stranice preko svoje IP adrese i ona ostaje zapisana na njima kao i na svim routerima i switchevima preko kojih pristupate određenom sadržaju.

Savjet

Ukoliko želite da stvarno budete anonimni, pored privatnog pretraživanja koristite i proxy server koji će sakriti vašu IP adresu tj. prikazati će neku potpuno drugu.

Najnovije

Popularno

Više savjeta