Kako pravilno bočno parkirati

Bočno parkiranje može biti noćna mora za vozače početnike ali i za one iskusnije. Ipak uz praksu i par savjeta bočno parkiranje ne bi trebalo predstavljati problem. Potrebno je samo ostati smiren i ne obraćati pažnju ako neko iza vas nervozno trubi i negoduje. Donosimo par savjeta od instruktora vožnje o tome kako pravilno bočno parkirati, koji će vam sigurno pomoći.

Kako pravilno bočno parkirati

Uključimo desni pokazivač smjera (pokazujemo ostalim sudionicima u saobraćaju namjeru zaustavljanja ) pritom prateći unutarnji retrovizor (situaciju u saobraćaju iza sebe).Zaustavimo se u poziciji gdje je zadnji kraj našeg vozila uz zadnji kraj vozila uz koje se parkiramo (u slučaju da smo vozilom otišli predaleko, vratimo se do odgovarajuće pozicije gledajući kroz zadnji prozor).

Volan okrenemo udesno do kraja (krug i pol). Prekontrolišemo uslove na cesti (ne zaboravite da vozite unazad i u slučaju da vam dolazi vozilo obavezni ste zaustaviti se i ni na koji način ga ne ometati, osim kada ste u takvoj poziciji da ste započeli izvoditi radnju, a eventualno vozilo iza vas ne može vas zaobići.

Tada nastavite izvoditi radnju. Preporučujemo da spustite desni retrovizor jer na taj način kasnije možete procijeniti položaj zadnjeg desnog točka. Ukosimo vozilo otprilike pod 45 stupnjeva.

Naravno, pritom je osnovno gledanje preko desnog ramena kroz zadnji prozor.Kada smo ukosili vozilo pod 45 stupnjeva, izravnamo točkove (krug i pol ulijevo).

Nastavljamo voziti ravno gledajući kroz zadnji prozor i kontoliramo u desnom retrovizoru udaljenost do ruba (ivičnjaka).Zaustavimo se 40-50 cm od ruba (ivičnjaka). Okrenemo volan lijevo do kraja (krug i pol) .

Nastavljamo vožnju gledajući unazad kroz zadnje staklo i kontroliramo udaljenost od ivičnjaka. Ne zaboravite pratiti udaljenost od prednjeg i zadnjeg vozila.

Korigujte vozilo u slučaju potrebe. Osigurajte vozilo od nenamjernog pokretanja. Ugasite sve pokazivače smjera. Za radnju bočnog parkiranja na ispitu imate ukupno 2 pokušaja( dva ulaska) s tim da se korekcija unutar parking mjesta ne smatra ponovnim pokušajem.

Izvor: polozivozacki.ba

Najnovije

Popularno

Više savjeta