Kako odabrati pravu destinaciju za ljetovanje u Španiji

U susret novoj ljetnjoj sezoni, raste broj onih koji planiraju svoj odmor i traže idealne destinacije da provedu ljetovanje na odgovarajućoj lokaciji. Postavljanje velikog broja upita turističkim agencijama, preporuke onih koji su već ljetovali tamo gdje i vi želite da idete, samo su neki od načina koji olakšavaju donošenje odluke.

Kako odabrati pravu destinaciju za ljetovanje

Ipak, za sve one koji se odluče za mediteransku zemlju koju odlikuje multikulturalnost i bogata tradicija, Španija predstavlja odličan izbor. U nastavku teksta predstavljamo nekoliko savjeta kako odabrati pravu destinaciju za ljetovanje u Španiji.

Destinacije u blizini velikih turističkih centara

Španija je zemlja sa tipičnom mediteranskom klimom koju odlikuju kratke, blage zime i topla i suha ljeta. Zbog dužine trajanja ljetne sezone, ogroman broj posjetilaca svake godine uživa u stotinama destinacija ove zemlje. Ponuda, u koju, između ostalog, spada divlja obala Španije i Ljoret de Mar za leto 2019, kao i dva arhipelaga u Sredozemnom moru, samo je dio ukupnog turističkog potencijala Španije.

Španija je jedna od najposjećenijih i najpoznatijih turističkih destinacija u Evropi. Turiste privlači bogatom kulturno-istorijskom tradicijom i arhitekturom, ali i turističkim centrima koji predstavljaju “žilu kucavicu” ljetne ponude. Prije nego se spakujete za put, evo nekoliko destinacija koje mogu predstavljati pravi izbor ukoliko se odlučite da odmor provedete u Španiji.

Kosta Brava – biser Katalonije

Jedan od najpoznatijih turističkih centara Španije je Kosta Brava, odnosno “divlja obala” koja predstavlja dragulj čitave regije Katalonija. Sjeverno od Barselone, ka francuskoj granici, nalazi se poznato ljetovalište i turistički centar.

Čuvena je po svojim pješčanim plažama, kaldrmom koja krivuda, po rustičnoj arhitekturi i ribarskim selima oivičenim svetionicima. Kosta Brava predstavlja idealnu destinaciju za one koji žele da, pored prelijepog ljetovališta posjete i centar Katalonije – Barselonu.

Kosta del Sol – jedinstveno područje Evrope

Kao destinacija koja se često poistovećuje sa malagaškim primorjem, ova regija se prostire od rta Gata do Tarife. Prostor gdje se spaja planinski, kontinentalni dio Španije sa pitomom, pjeskovito-šljunkovitom obalom Mediterana. Jedinstveno područje Evrope Koste del Sol, koje uključuje vrhove Sijera Madre i kristalno čisto more, pruža odlične uslove za sve ljubitelje aktivnog odmora.

Kao glavna turistička odredinca regije Kosta del Sol izdvaja se Marbelja, grad na jugu zemlje sa velikim brojem pristaništa za jahte i jednom ribarskom lukom. U neposrednoj blizini nalazi se i drugi najveći grad Andaluzije, Malaga, pa je posjeta gradu moguća za sve koji žele da uživaju u ljepotama ovog poznatog ljetovališta.

Ostrva Španije – prelijepe plaže i odlična zabava

Španija je zemlja koja ima najljepše plaže, ne samo prema subjektivnim ocjenama, već i zbog broja onih sa plavom zastavicom. Skoro 700 plaža u Španiji ocijenjeno je najvišim kvalitetom. To je dokaz da ispunjavaju rigorozne kriterijume međunarodnih standarda kvaliteta. Pored toga, ostrva Španije poznata su kao party destinacije, gdje su kupaći kostimi nezaobilazan dres kod.

Balearska ostrva – Majorka i još mnogo toga

Arhipelag koji se nalazi u Sredozemnom moru čini autonomnu zajednicu Španije i sastoji se od dvije grupe ostrva – Ostrva Himnesijas i ostrva Pitijusas. U grupi ostrva Himnesijas, najpoznatije ljetovalište je Majorka, najveće špansko ostrvo. Jedna od najpopularnijih turističkih destinacija, Palma de Majorka. Šezdesetih godina prošlog vijeka postala je sinonim za masovni turizam, odlikuje se povoljnom klimom i brojnim prirodnim ljepotama.

Druga grupa ostrva, Pitijusas, može da se pohvali čuvenom destinacijom za najbolje žurke – Ibicom. Staro jezgro grada nalazi se pod zaštitom UNESO-a, a svijetski je postala poznata zbog noćnog života i organizacije žurki na plažama širom ostrva.

Kanarska ostrva – izlaz Španije na okean

Arhipelag koji čini 12 naseljenih ostrva predstavlja izlaz Španije na okean. Najpoznatije ostrvo, ujedno i najnaseljenije je Tenerife – kanarsko ostrvo nastalo od vulkana. Pogodna destinacija za aktivni odmor, ali i za uživanje na razuđenoj obali dugačkoj više od 250 kilometara. Sve ovo čini Tenerife odličnom izborom za ljetovanje.

ekako preporuka:

Kako se spakovati za putovanje na najbolji način

Najnovije

Popularno

Više savjeta