Kako naučiti Photoshop

Photoshop je grafički alat i kompjuterski program (software) koji se koristi za pravljenje i obrađivanje slika, crteža, gifova, video klipova itd. Mnoge zanima kako naučiti Photoshop ali prvo ćemo ukratko objasniti za šta služi ovaj program.

Za šta služi Photoshop?

  • Kreiranje različitih i raznih dizajnova, kroz integraciju slika , teksta i drugih elemenata zajedno u jednom dizajnu.
  • Obrađivanje fotografija, mjenjanjem boje , osvjetljenja i kontrasta.
  • Dodavanje ili uklanjanje drugih dijelova koji ne postoje na originalnoj datoteci.
  • Dizajniranje blogova , sajtova i foruma direktno iz photoshopa u novijim verzijama.
  • Kreiranje Gifova i pravljenje jednostavnih izmjena na video snimcima takođe u novijim verzijama.

Photoshop je najpopularnjij na svijetu i koriste ga svi dizajneri i lako se mogu naći kratka objašnjenja kako nešto uraditi. Lak je za korišćenje ali ako hoćete da napravite nešto čega nema na tržištu trebaće vam dosta vremena da to naučite i uradite. Donosimo nekoliko stranica koje vam mogu pomoću pri učenju i savladavanju rada u ovom programu.

Kako naučiti Photoshop

GCF LearnFree – Besplatni vodič nudi pristup na 10 osnovnih lekcija i pet dodataka, uključujući kviz koji omogućuje da testirate svoje vještine. Ovi su moduli namijenjeni početnicima i olakšavaju učenje Photoshopa od početka.

Photoshop Essentials – Vodič kroz Photoshop možete pronaći na njihovoj web stranici ili njihovom YouTube kanalu. Neke su lekcije osnovne, dok se druge fokusiraju na modifikaciju slika, poput mijenjanja boje očiju ili frizure osobi na fotografiji.

Photoshop Cafe – Još jedna u nizu stranica koja nudi besplatan videovodič kroz Photoshop. Pomoću njihovog nastavnog sadržaja možete naučiti raditi popularne stvari poput “rezanja” stabala, stavljanja teksta u razne oblike i pretvaranja fotografija u skicu olovkom.

Design Stacks – Nudi vodiče pomoću kojih možete naučiti Photoshop od samog početka do kraja. Možete započeti s osnovama koje će vam pomoći razumjeti osnovne pojmove pa nakon toga možete naučiti složenije stvari, poput dodavanja specijalnih efekata.

Tuts+ – Stranica je koja nadilazi osnovne stvari i omogućuje da naučite Photoshop tehnike koje će vam pomoći u raznim poslovima. Tako možete naučiti kako izraditi letke, vizitke, plakate i još mnogo toga.

Besplatne stranice za uređivanje fotografija

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta