Stranice za učenje matematike

Matematika (od grčkog mathema – znanost) je egzaktna (tačna, nedvojbena) nauka koja izučava aksiomatski definirane apstraktne strukture koristeći matematičku logiku. Matematika izniče gdje god se pojavljuju pitanja vezana za veličinu, strukturu, prostor ili promjenu. U početku vezano uz trgovinu i mjerenje zemljišta, kasnije astronomiju, a danas uz mnoga područja života. Matematika se uči u osnovnim i srednjim školama kao obavezan predmet. Također i veliki dio fakulteta ima obavezne i izborne matematičke kolegije.

Iako je matematika nauka koja je tradicionalno povezana s tehničkim znanostima i fizikom, zadnjih smo desetljeća svjedoci prodora matematike u ekonomiju, medicinu i ostale nauke. Tome treba pridodati i nagli razvoj informatičkih tehnologija u koje je matematika uključena od samih početaka. Godišnje se prijavi oko 200 000 novih matematičkih teorema. Današnja matematika je podosta napredna, u svim smjerovima, a mi vam donosimo neke stranice za učenje matematike.

Radi razjašnjavanja i izučavanja osnova matematike, razvijena su područja teorija skupova, matematička logika i teorija modela. Aritmetika daje važnost brojevima, algebra rješavanju jednadžbi, dok geometrija objašnjava osobine i odnose figura u prostoru.

Stranice za učenje matematike

SchoolYourself – Učenje matematike online ne mora biti dosadno – ova stranica nudi besplatne interaktivne lekcije nagrađivanih profesora s Harvarda.

Math Playground – Ova je stranica namijenjena zabavnom učenju matematike za djecu u osnovnoj školi, od 1. do 6. razreda. Na stranici je niz matematičkih igara tako da djeca mogu učiti, a pritom im neće biti dosadno.

Khan Academy – Studenti vježbaju vlastitim tempom, prvo uče gradivo koje još nisu savladali, a potom ubrzavaju učenje. Stranica je namijenjena i učenicima i profesorima.

Math Pickle – Na ovoj stranici učenicima se matematika približava putem igara, puzzli i zagonetki. Igre i zagonetke traju od 45 do 60 minuta i osmišljene su po razredima.

Alison – Stranica nudi kurseve iz širokog spektra matematike. Početnici mogu započeti s kursevima osnovnog nivoa, ali svako može naći lekcije za nivo vlastitog znanja.

 

Koristite Lego kocke za učenje matematike

 

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta