Pisanje rukom: Brže učenje i bolje pamćenje

Pisanje rukom može donijeti mnogo koristi. Naučnici su utvrdili da djeca koja znaju da pišu rukom ranije nauče da čitaju, kao i da su bolja u pamćenju primljenih informacija i stvaranju novih ideja.

Pisanje rukom: Brže učenje i bolje pamćenje

Dok pišemo, automatski se aktivira jedinstveni neuronski krug. To je srž prepoznavanja načina izražavanja u svijetu pisane riječi, svojevrsno prepoznavanje mentalne stimulacije koja se odvija u vašem mozgu.”, kaže Stainslas Dehen, psiholog sa Francuskog koledža u Parizu.

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Indijani u Sjedinjenim Američkim Državama ukazuje na to da se u mozgu djece pri pisanju rukom aktiviraju tri područja – lijevi fuziformni girus, inferiorni frontalni girus i zadnji parijetalni korteks. Kod djece koja su kucala ili samo pratila slova, nije bilo aktiviranja ovih područja.

Karin Džejms, koja je učestvovala u istraživanju, kaže da iza toga stoji kofuzija uključena u slobodno oblikovanje načina na koji ćemo pisati rukom. Kada pišemo rukom moramo planirati i izvršiti akciju kako bismo na kraju izveli konkretan rezultat u obliku slova i riječi.

– To je jedna od prvih demonstracija mozga koja se mijenja pod uticajem vježbanja., objašnjava Džejmsova. Ostala istraživnaja, koja su upoređivala performanse djece koja su svoje sastave pisala rukom i one koja su kucala na tastaturi, pokazala su da djeca koja pišu rukom proizvode više riječi i originalnih ideja, nego ona koja koriste tastaturu.

Ovo ne važi samo za djecu!

Pisanje bilješki rukom može vam pomoći u bržem i boljem učenju. Isprobajte to sljedeći put kada budete imali ispit ili kada budete pravili neku prezentaciju. Istraživanja ukazuju da je to zbog činjenice da se informacije prije zapisivanja moraju obraditi i preoblikovati.

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta