Koliko je štetno Wi-Fi zračenje

Bilo da ste kući ili na poslu, na desetine bežičnih mreža šire nevidljive radio talase kroz prostor u kojem boravite, ali i vaše tijelo. Logično se zapitati i brinuti o efektu koje Wi-Fi zračenje  može imati na vaše zdravlje.

Koliko je štetno Wi-Fi zračenje

Sveprisutnost bežičnih uređaja je relativno nova pojava, a vrsta zračenja koju ta konekcija proizvodi je predmet naučnog istraživanja već decenijama, istakao je Džon Moulder, profesor na Medicinskom fakultetu u Viskonsinu.

Istraživanje o radio talasima po ljudsko zdravlje seže najmanje do 1950. godine, zbog zabrinutosti u vezi mornarice koja je bila izložena snažnom radaru broda.

“Imamo 50 ili 60 godina istraživanja u vezi zračenja povezanog sa Wi-Fi-em”, kazao je Moulder.

Istraživanje je pokazalo da na visokim frekvencijama elektromagnetsko zračenje može potaknuti rast tumora i raka. Sunčevi ultraljubičasti zraci i njihova povezanost s rakom kože su jedan od primjera. Čak i na nižim frekvencijama, vrlo visoke razine izloženosti elektromagnetskom zračenju može povrijediti osobu.

“No, mi možemo govoriti o opekotinama od sunca, a ne o raku ili tumoru”, rekao je Kenet Foster, profesor bioinženjeringa na Univerzitetu u Pensilvaniji.

Foster je bio koautor Moulderu na studiji iz 2013. o zdravstvenim efektima Wi-Fi-a. On je rekao da su na osnovu njihovog dotadašnjeg shvatanja rizika radio talasa, svjetske zdravstvene organizacije postavile sigurnosne standarde za sve uređaje koji emituju elektromagnetsko zračenje, od mobitela, sve do mikrotalasa iz vašeg automobila.

Upitan za detalje, Foster je pokasnio kako Wi-Fi radi. Dok većina ljudi pretpostavlja da njihov bežični ruter stalno šalje i prima informacije, Foster ističe da ti uređaji zapravo prenose podatke samo 0,1 odsto vremena.

“Većinu vremena vaš ruter samo ‘čeka’ da se nešto dogodi”, rekao je.

Takođe, svaki centimetar koji ostavite između sebe i vašeg Wi-Fi rutera značajno će smanjiti jačinu zračenja na vaše tijelo.

“Tokom poziva, vaš mobilni telefon emituje možda 100 puta više od Wi-Fi-a, a vi ga držite na uhu, odnosno uz glavu, a ne razmišljate o zdravstvenim problemima s tim nivoom izlaganja”, dodao je Foster.

Neki stručnjaci su ipak izrazili veliku zabrinutost o intenzitetu zračenja bežičnih uređaja.

“Neka istraživanja na životinjama ukazuju da čak i kada su niski nivoi u pitanju, mogu biti negativne posljedice po zdravlje”, naglasio je Džoel Moskovic, direktor Centra za porodicu i zdravstvenu zajednicu na Univerzitetu Berkli.

On u svom istraživanju spominje i neurorazvojne probleme, rak i oštećenja reproduktivnog zdravlja.

Svjetska zdravstvena organizacija i Međunarodna agencija za istraživanje raka su klasifikovali mobitele kao “moguće kancerogene”, što znači da trenutno nema dovoljno istraživanja koje će reći da li ili ne uzrokuju rak.

Ranije ove godine, istraživanje na pacovima je pokazalo povećane rizike za razvoj raka na srcu i mozgu prilikom velike izloženosti zračenju.

No Foster ističe kako mnoga istraživanja koja se provode na životinjama često ne važe i za ljude.

Moskovic pak kaže da, kada je u pitanju dugoročni period naše izloženosti prema svim bežičnim mrežama i uređajima, “mi smo u osnovi slijepi”.

Naravno, pokušavati izbjeći izlaganje radio talasima je više-manje nemoguće ako živite u modernom društvu.

Moskovic savjetuje da bežične uređaje držite podalje od vašeg tijela i da ih isključujete kada nisu u upotrebi.

Dok su svi zdravstveni rizici još uvijek teoretski, Moskovic smatra da je “najbolje pokušati svesti na minimum izlaganje i da je to najbolji savjet”.

Da li telefoni zrače i koliko je to zračenje opasno

Izvor: atvbl.com

Najnovije

Popularno

Više savjeta