Da li telefoni zrače i koliko je to zračenje opasno

Da li telefoni zrače? Pitanje koje je staro koliko i mobilne tehnologije i na njega je jednostavno odgovoriti, da, zrače ali na pitanje da li je to zračenje štetno je nešto na šta nije lako dati odgovor.

Da li telefoni zrače i koliko bazne stanice zrače

Postoje mnogi koji tvrde da je to zračenje toliko opasno da je razlog za izumiranje pčela, dok drugi tvrde da je zračenje koje dolazi od mobilnih telefona i baznih stanica uključujući i nove 5G mreže samo jedan mali i blaži dio zračenja kojim je planeta izložena. Pored zračenja koje stiže iz svemira, svakako da smo pogođeni i zračenjem raznih uređaja, od dalekovoda, električnih instalacija u našim domovima, pa do zračenja koje prave kućni WiFi ruteri i mobilni telefoni.

Da pokušamo odgovoriti na pitanje da li je zračenje mobilnih telefona, ali i 5G baznih stanica štetno, poslužićemo se istraživanjem koje je sproveo Huawei. I da, znamo da su oni proizvođač 5G opreme, ali je jedno od detaljnih istraživanja koje je trenutno dostupno.

Prije svega treba napomenuti kako se definicije šta je štetna količina zračenja razlikuju od države do države, pa tako u Kini je dozvoljeni standard radijacije od 0.47 W/m2 odnosno vati po metru kvadratnom, dok su u SAD dozvoljene količine radijacije 10 puta niže, a u EU čak i 20 puta niže.

Navedeno istraživanje je sprovedeno korištenjem profesionalnih intstrumenata koji su u stanju da detektuju radijaciju talasa do 6 gigagerca i utvrdili su kako mobilni telefoni u mirovanju imaju nivo radijacije od 0,002 W/m2 dok se po uspostavljanju veze nivo radijacije povećava na 0,03 W/m2 odnosno ima sličan nivo radijacije kao i kućni WiFi ruter koji takođe odašilje 0,03 W/m2.

Zanimljivo je kako je istraživanje utvrdilo da kućna mikrotalasna ili mikrovalna rerna pravi zračenje od 2 W/m2 što daleko prevazilazi bezbjedni nivo, ali isto tako zračenje navedene rerne pada na 0,02 W/m2 ako se od iste udaljite na 1m. Zanimljivo je da elektromotor fena za kosu pravi zračenje od 0.12 W/m2, a s obzirom da isti držite blizu glave kada sušite kosu, ostaje na vama da donesete zaključak.

Da se vratimo na ono što je tema članka, a to je da li telefoni zrače i da li bazne stanice zrače. Testiranja su pokazala da je zračenje 5G baznih stanice u prizemlju zgrada na nivou od 0,006 W/m2 dok ispod samog krova, na koji je montirana bazna stanica, vrijednost raste na 0,004 W/m2 što je u skladu sa svim bezbjednosnim standardima. A šta je sa nivoom radijacije pored bazne stanice? Istraživanja su pokazala da na udaljenosti od 1m bazne stanice zrače sa snagom od 0,23 W/m2.

Šta je zaključak? Sva navedena zračenja su u skladu sa (kineskim) bezbjednosnim standardom, ali mi vam ipak ne bi preporučili držanje mobilnih telefona tik uz tijelo (recimo u džepu) već u jakni ili bolje torbici, kao ni postavljanje kućnih WiFi rutera u blizini mjesta gdje provodite većinu vremena u stanu.

Što se 5G baznih stanice tiče, navedeno istraživanje je pokazalo da su iste bezbijedne. Da li će neko novo istraživanje pokazati drugačije rezultate, ostaje da vidimo, ali za sada nema razloga da ne vjerujemo ovom.

 

Izvor: BalkanAndroid

Najnovije

Popularno

Više savjeta