Kako su Egipćani bez pomoći tehnologije, prenosili golemo kamenje?

Kako su Egipćani i ostale drevne civilizacije, bez pomoći moderne tehnologije prenosili kamene gromade teške i do 2 i pol tone i sagradili piramide, pitanje je koje već duže vremena muči egiptologe i inženjere. Ali napokon, tim Sveučilišta Amsterdam smatra da su pronašli odgovor na to pitanje koje nam je cijelo vrijeme bilo pred nosom.

Kako su Egipćani bez pomoći tehnologije, prenosili golemo kamenje?

Sve se svodi na trenje. Drevni su Egipćani svoj kameni teret transportirali kroz pješčane pustinje, od kamenoloma do gradilišta, na ogromnim saonicama. Na poprilično jednostavnim saonicama – velikim pločama zavinutih rubova. No, ako probate povući ogromnu ploču zavinutih rubova koja na sebi ima 2 i pol tone, ona će se ukopati u pijesak pod sobom, koji će funkcionirati kao brana koja se mora redovno micati prije negoli postane još veća prepreka.

Međutim, mokar pijesak to ne čini. U pijesku s točnom količinom vlage, kapilarni mostovi – mikročestice vode koje međusobno povezuju zrnca pijeska – se formiraju preko zrnaca pijeska, što udvostručuje relativnu čvrstoću materijala. Ovaj proces spriječava pijesak da se nakuplja ispred saonica i smanjuje količinu sile koja je potrebna za vuču saonica na polovicu.

Sveučilište u Virginiji objašnjava: “Fizičari su kreirali laboratorijsku verziju egipatskih saonica i stavili ih u posudu s pijeskom. Ustanovili su i količinu energije koja je potrebna za vuču saonica i čvrstoću pijeska u odnosu na količinu vode u pijesku. Kako bi ustanovili čvrstoću koristili su reometar koji pokazuje kolika je sila potrebna kako bi se deformirala određena količina pijeska. Pokusi su pokazali da se energija potrebna za vuču saonica smanjuje proporcionalno sa čvrstoćom pijeska. Saonice puno lakše kližu preko čvrstog pustinjskog pijeska jer se ne nakuplja ispred saonica, kao što bi to činio suh pijesak.”

Ovaj pokus potvrđuje ono što su stari Egipćani zasigurno znali, a što smo i mi dosad već trebali shvatiti. Čak nam i egipatska umjetnost to pokazuje. Prizor pronađen u grobnici Djehutihotep, koja je otkrivena u viktorijanskom razdoblju, pokazuje robove koji tegle kolosalne statue vladara iz razdoblja Srednjeg Kraljevstva. A ako pobliže pogledate sliku na početku članka, ispred saonica možete vidjeti i jednog roba koji sipa vodu po pijesku.

Napokon možemo zaključiti ovu znanstvenu misteriju i posvetiti se istraživanju načina kako je sagrađen Stonehenge.

Najnovije

Popularno

Više savjeta