Zavisnost od pametnih telefona je psihijatrijski poremećaj

Istraživači sa Kraljevskog koledža u Londonu napravili su meta-analizu. Ta analiza je obuhvatila više od 40 različitih studija. Na osnovu njih su zaključili da prosječno 23% djece, tinejdžera i mladih odraslih ljudi starosti do 25 godina muči zavisnost od pametnih telefona.

Zavisnost od pametnih telefona je psihijatrijski poremećaj

U tim studijama je analizirana 41.871 osoba i u svakoj od njih je otkriveno da 10 do 30 % ispitanika pati od ovog poremećaja. Pronađena je konzistentna asocijacija između PSU (Problematic Smartphone Usage) i problema sa mentalnim zdravljem.

Međutim, koncept zavisnosti od pametnih telefona je kontroverzan u akademskim krugovima. Tako je i nastao izraz PSU. Ipak, izvještaji koji su nastali nakon analize pokazuju da postoji dovoljno dokaza koji mogu da ovo stanje povežu sa kliničkim psihijatrijskim tegobama.

Kako provjeriti koliko vremena provodite na Facebook-u i Instagramu

Zaključak koji je donesen je da postoji urgentna potreba da se razviju alati koji će smanjiti PSU. Također je potrebno da se osmisle odgovarajuće intervencije koje će smanjiti njihovu učestalost. To su počeli da prihvataju i proizvođači telefona. Na primjer, Apple je u iOS-u 13 lansirao Screen Time. Ova opcija omogućava roditeljima da kontrolišu koliko vremena su njihova djeca koristila iPhone.

Jasno je da nove tehnologije često negativno utiču na najmlađe, koji nemaju mjeru kada je njihova upotreba u pitanju. Stoga je neophodno da se pronađu sistemska rješenja koja će omogućiti djeci i tinejdžerima da koriste telefone, ali da ne pretjeruju u tome.

Izvor: b92

Najnovije

Popularno

Više savjeta