Zašto odabrati Android uređaj

Ako ste u potrazi za novim telefonom, možda ste u dilemi da li da odaberete iOS ili Android uređaj. S obzirom na to da ovih dana radite gotovo sve sa svojim pametnim telefonom, od vitalnog je značaja da prilikom kupovine odaberete pravi. Uostalom, vjerovatno ćete ga koristiti svaki dan sljedeće dvije godine ili više. Ako se dvoumite između to dvoje i ne možete odlučiti kojim putem, evo nekoliko razloga zašto odabrati Android telefon umjesto iPhonea.

Zašto odabrati Android uređaj

Više opcija i mogućnosti

Prvi razlog je taj što Android uređaji nude više opcija u pogledu dizajna, veličina, boja, specifikacija i cijena. Ako imate specifične potrebe ili želje, velike su šanse da postoji Android telefon koji će vam odgovarati.

Možete pronaći relativno jeftine Android telefone s puno funkcija i mogućnosti skoro na nivou vodećeg modela, poput OnePlus Nord 2 5G ili Pixel 5a 5G. Na drugom kraju spektra, imate vrhunske uređaje sa svim opcijama, kao što su Galaxy S22 Ultra i Oppo Find X5 Pro.

Postoji i više različitih faktora oblika koje možete izabrati, poput Galaxy Z Flip and Fold serije, koje imaju sklopive ekrane. Možete kupiti i neke vrhunske pametne telefone za igranje.

Pored toga, Android telefoni nude funkcije kao što su Always On Display, obrnuto bežično punjenje, skeneri otiska prsta, utičnice za slušalice, multitasking na podijeljenom ekranu i još mnogo toga što nije dostupno na iPhoneu.

Jedan punjač

Ovih dana skoro svi Android telefoni koriste isti kabal i priključak za punjenje—USB-C. Skoro svi naši uređaji koriste USB-C, od laptopa i slušalica do eksternog tvrdog diska. Zanimljivo je da čak i najnoviji Appleovi iPad i MacBook koriste USB-C.

To znači da sa jednim kablom možete napajati sve svoje uređaje bez nošenja gomile različitih punjača. Također omogućava veće brzine punjenja, sa telefonima poput Vivo iQOO 7 koji mogu da se potpuno napune za manje od 30 minuta. Štaviše, ako oštetite ili zagubite kabal, lakše je pronaći zamjenu po nižoj cijeni jer je to popularniji standard.

Više memorije

Vaš novi pametni telefon će vjerovatno biti vaš uređaj za gotovo sve, od snimanja slika i videozapisa do pohranjivanja radnih dokumenata, muzičkih fajlova i još mnogo toga. Kao rezultat toga, trebat će vam dovoljno prostora za pohranu za sve vaše potrebe.

Kada su u pitanju opcije pohrane, mnogi Android telefoni nude proširivu pohranu putem utora za microSD kartice, što vam omogućava da jednostavno dodate više prostora za pohranu po potrebi bez brige o brisanju datoteka ili aplikacija kako biste napravili mjesta.

iPhone uređaji, s druge strane, ne nude proširivu pohranu. To znači da ćete morati unaprijed platiti značajnu svotu novca za dodatnu pohranu, a ako vam ponestane prostora, morat ćete platiti mjesečnu pretplatu za iCloud pohranu ili izbrisati datoteke da biste stvorili prostor.

Koliko RAM-a je dovoljno za Android uređaje

Posjedujete računar sa Windows operativnim sistemom

Ako posjedujete Windows računar, bit će vam mnogo lakše sinhronizirati svoj Android telefon nego iPhone. Na primjer, postoji nekoliko načina za prijenos datoteka s Androida na vaš Windows PC, uključujući korištenje USB kabla, Bluetooth-a ili servisa za pohranu u oblaku.

Osim toga, možete koristiti alate kao što je Microsoftov telefonski link za sinhronizaciju vaših obavijesti i poruka i upućivanje poziva s vašeg računara.

Sa druge strane, izazovnije je sinhronizovati iPhone sa Windows računarom. Osim slika i video zapisa, morali biste koristiti iTunes za prijenos datoteka sa vašeg iPhone-a na Windows PC, što nije tako jednostavno.

Više slobode, kontrole i prilagodbe

Budući da je Android platforma otvorenog koda, nudi više slobode i mogućnosti prilagođavanja od iOS-a. Možete prilagoditi gotovo sve na svom Android uređaju, od načina na koji izgleda vaš početni ekran do načina na koji komunicirate s telefonom.

Na primjer, ako vam dosadi dizajn vašeg Android početnog ekrana, možete prilagoditi i promijeniti sve, od veličine ikone aplikacije do njihovih oblika i boja. Možete preuzeti nove teme aplikacija i pakete fontova kako biste u potpunosti promijenili izgled.

Iako je Apple napravio velike korake posljednjih godina u poboljšanju prilagodljivih opcija na iOS-u dodavanjem funkcija kao što su widgeti ili tastature, još uvijek ne nudi isti nivo prilagođavanja kao Android.

Nadalje, možete instalirati aplikacije na Android koje nisu dostupne u Google Play trgovini. Ovo može biti korisno ako želite instalirati aplikaciju koja nije dostupna u vašoj zemlji. Međutim, vrijedno je spomenuti da biste mogli izložiti svoj uređaj zlonamjernom softveru kada preuzimate aplikacije iz nepoznatih izvora.

Najnovije

Popularno

Više savjeta