Kako smanjiti potrošnju mobilnog interneta

Donosimo nekoliko trikova koji će vas naučiti kako smanjiti potrošnju mobilnog interneta preko SIM kartice, tj. da smanjite potrošnju paketnih podataka.

Internet preko SIM kartice je jako bitan svima koji koriste Android uređaj, jer pametni telefon nije “pametan” sve dok se ne poveže na internet. Čemu sve silne aplikacije ukoliko ne iskoristite neke njihove najbolje funkcije. Mahom te najbolje funkcije zahtjevaju internet konekciju.

Kako smanjiti potrošnju mobilnog interneta

Da bi uvijek mogli da koristite sve aplikacije uključujući i Facebook, Twitter, YouTube, Google Photos, Chrome i slično, potrebno je da imate internet preko SIM kartice. Ali taj internet se brzo potroši i šta tada? Da nesreća bude još veća, pojedini paketi ne podrazumijevaju obustavljanje interneta nakon potrošenih gigabajta u okviru paketa već se on nastavlja uz odgovarajuću novčanu nadoknadu.

Donosimo nekoliko trikova koji vam mogu pomoći da prepolovite potrošnju interneta preko SIM kartice i tako izbjegnete sve neprijatnosti. Evo šta je potrebno da uradite:

Uključite kompresiju podataka u okviru Chrome internet preglednika

Većina korisnika Android telefona voli uglavnom one aplikacije koje dolaze iz Google-a kao što je Google Chrome za Android. Da li ste znali da ovaj popularni internet preglednik ima jednu funkciju koja može značajno da umanji potrošnju interneta?

Google navodi da ova opcija može smanjiti potrošnju interneta čak do 50% a da korisnik i ne primjeti da je ta opcija aktivirana. Tačnije bez ikakvih posljedica i to sa mogućnošću bržeg surfanja. Ono što ova funkcija radi je preusmjeravanje cjelokupnog saobraćaja prema Google serveru, zatim ga kompresuje i prilagodi za uređaje manjeg ekrana i tako umanjuje potrošnju interneta.

Sve što je potrebno da uradite je da odete u  podešavanja Google Chrome internet preglednika i na listi pronađite i dodirnite na kategoriju “Ušteda podataka”. Kada pristupite toj kategoriji u gornjem desnom uglu ekrana imaćete prekidač koji treba da dodirnete kako bi ste uključili pomenutu opciju.

Preuzmite Opera Max

Google-ova funkcija za Chrome je fenomenalna, ali ona radi samo u okviru internet preglednika. Šta činiti sa ostalim aplikacijama jer i one svakako troše određenu količinu interneta? Oni koji su u potrazi za aplikacijom koja će redukovati potrošnju interneta na bazi cjelokupnog sistema mogu preuzeti Opera Max aplikaciju za manipulisanje internet saobraćaja. Opera Max je trenutno najveći konkurent Google Chrome-u.

Ona čini isto što i Google-ova funkcija za Chrome samo na bazi cjelokupnog sistema što znači da obuhvata korištenje interneta svih aplikacija na uređaju i smanjuje njegovu potrošnju. Kao rezultat efikasnosti Opera Max aplikacije, ušteda cjelokupne potrošnje interneta preko Android telefona je čak do 50%.

Uz Opera Max aplikaciju su korisnici u mogućnosti da detaljnije manipulišu tome koje će aplikacije koristiti internet a koje ne. Početna stranica Opera Max aplikacije uvijek prikazuje koliko ste paketnih podataka, odnosno interneta sačuvali. Preuzmite Opera Max apliakciju.

Postavite upozorenje i limit za potrošnju paketnih podataka

Ono što i napredni korisnici Android platforme često rade je postavljanje granice upozorenja i limita koje regulišu potrošnju paketnih podataka. Na taj način ćete uspjeti da procijenite koliko vam može trajati internet paket i da li vam je uopšte on dovoljan. Tačno je da na ovaj način ne možete uštedjeti, ali možete sačuvati sebe od ogromnih neočekivanih računa. Obzirom da postoji mogućnost da vas telefon prvo upozori pa tek onda deaktivira telefon, vi možete da sačuvate nešto interneta za crne dane. Evo kako:

Narandžasta linija je namijenjena za upozorenje a crvena za limit. Ako recimo imate 1 GB besplatnog interneta preko paketa, savjetujemo vas da narandžastu liniju podesite na 650 MB, a limit tj. crvenu liniju na 700 MB. Znači nakon potrošenih 650 MB dobićete notifikaciju gdje vas telefon obavještava o potrošnji, a nakon 700 MB telefon će bez pitanja automatski deaktivirati internet preko SIM kartice. To će vam pomoći da uštedite 300 MB interneta za trenutke kada vam je internet baš prijeko potreban.

*Napomena

Podešavanje limita možete vršiti u podešavanja > korištenje podataka > podesi ograničenje za mobilni internet.

Ažurirajte apliakacije samo kada je telefon povezan na WiFi internet.

Ovo je jedan savjet za koji mnogi znaju ali i ne praktikuju. Koliko puta vam se dogodilo da su vam se aplikacije putem interneta sa SIM kartice nadogradile bez vašeg odobrenja? To je zato što je Google Play prodavnica podešena tako da sve aplikacije ažurira automatski, bez obzira da li je telefon povezan na WiFi ili internet koristi putem SIM kartice.

Sve što je potrebno da uradite je da deaktivirate automatsko ažuriranje apliakcija ili da podesite da se aplikacije ažuriraju samo kada je telefon povezan na WiFi internet.

Kako znati koja aplikacija troši koliko megabajta na Androidu

Pratiti podešavanja sinhronizacije telefona

Naravno da svi volimo aktivnu sinhronizaciju naših naloga i instant notifikacije, ali sve to podrazumijeva konstantno provjeravanje servera zarad pronalaženja nekog novog sadržaja ili promjena. Treba znati da su mnogi servisi i aplikacije podrazumijevano podešeni na sinhronizaciju iako ih vjerovatno ne koristite. To je možda i najbolji razlog zašto povremeno treba provjeriti koje se apliakcije i servisi sinhronizuju. Da biste to uradili potrebno je da učninite sljedeće:

1. Pristupite podešavanjima vašeg telefona.

2. Na opciji Accounts (Nalozi) imate sve naloge na koje ste se prethodno prijavili.

3. Dodirom na neki od naloga pokazaće vam se lista sinhronizacije koji taj nalog obavlja. Jednostavno odznačite sinhronizacije koja vama nisu potrebne.

U okviru Google naloga možete naći sinhronizaciju za kalendar, dokumente, Google fitnes, Opinion Rewards, Google Play muzika i još mnogo sličnih. Vi jednostavno razmislite koji vam servisi i sinhronizacije nisu potrebni i samo ih isključite.

Izbegjavajte pregledanje video sadržaja preko mobilnog interneta

Ukoliko želite da uštedite mobilni internet koji imate preko SIM kartice, onda vas savjetujemo da izbjegavate pregledanje video klipova sa YouTube-a ili bilo kog drugog servisa tj. sajta. Isto važi i za muziku. Nemojte preslušavati muziku putem radio aplikacija koje funkcionišu pomoću interneta jer su one veliki potrošači.

Kako sebe ne bi lišili tog zadovoljstva preporučujemo da vaš omiljeni multimedijalni sadržaj sačuvate direktno na telefon. Dakle, kada ste povezani na internet putem WiFi konekcije, preuzmite muziku sa YouTube-a i filmove sa torrent sajta kako bi kasnije mogli da ih pregledate bez interneta.

Sačuvajte sve što možete

Mnoge aplikacije nude obciju za reprodukciju sadržaja u offline režimu. Primjera radi Google Maps dozvoljva čuvanje mapa kako bi ih kasnije koristili bez internet konekcije. Ukoliko ste pretplaćeni na Google Play Music servis, onda znajte da svu muziku sa tog servisa takođe možete sačuvati za preslušavanje u offline režimu.

Dakle, dok ste povezani na WiFi iskoristite priliku i u okviru svih aplikacija koje to nude, preuzmite sadržaj kako biste kasnije mogli da nesmetano koristite sve te aplikacije.

 

 

Izvor: PametniTelefoni.rs

Najnovije

Popularno

Više savjeta