Kako provjeriti šta nije u redu sa mobitelom

Vaš pametni telefon ima ogromnu količinu komponenti u sebi. Ako jedna od ovih komponenti ne radi ispravno, može vam pokvariti cijelo iskustvo korištenja mobitela. Ali kako tačno odrediti šta nije u redu sa mobitelom? Šta kažete na to da ste kupili polovni Android uređaj i želite provjeriti da li sve radi u redu?

Kako provjeriti šta nije u redu sa mobitelom

Bez obzira na problem, postoje aplikacije koje će vam pomoći da shvatite šta nije u redu s vašim  telefonom. Čak i ako nemate konkretan problem, dobro je izvršiti provjeru vašeg pametnog telefona kako biste bili sigurni da sve dobro funkcioniše.

Phone Check and Test

Ovo je jedna od najboljih Android aplikacija za provjeru hardvera koju možete preuzeti. Aplikacija funkcioniše nešto poput desktop aplikacije CPU-Z, dajući vam potpuni pregled hardverskih specifičnosti vašeg telefona uz dodavanje širokog spektra opcija za provjeru hardvera.

Opcije provjere hardvera uključuju:

 • Provjera memorije i prijedlozi
 • Provjera baterije i utičnica za punjenje
 • Provjera Wi-Fi i radija
 • Audio testovi za zvučnike, mikrofone, priključak za slušalice i dugmad za jačinu zvuka
 • Testovi prikaza, kao što su mrtvi pikseli i konzistentnost boja
 • GPS praćenje i testiranje lokacije
 • Provjere  CPU, memorije i skladišta

Preuzmi  Phone Check and Test

Phone Doctor Plus

Phone Doctor Plus je kao malo putovanje kod doktora … ali za vaš telefon. Aplikacija vam omogućava da prođete kroz niz provjera sistemskog hardvera kako biste bili sigurni da svaki dio vašeg telefona ispravno radi.

Phone Doctor Plus ima 30-ak hardverskih testova za vaš Android pametni telefon, kao što su:

 • Senzori pokreta, uključujući žiroskope, akcelerometre i senzore blizine
 • Testovi ekrana, uključujući mrtve piksele i odziv ekrana na dodir
 • Testovi mobilne i mrežne veze
 • Testovi senzora za vlažnost, pritisak i temperaturu
 • Benchmarking memorije, skladištenja i CPU-a

Preuzmi Phone Doctor Plus

Dead Pixels Test and Fix

Ova besplatna aplikacija pokreće slično skeniranje kao i druge Android aplikacije za rješavanje problema, identificirajući sve mrtve piksele. Neki zaglavljeni pikseli su hardverski nedostaci i nijedna aplikacija ih ne može popraviti. Dead Pixels Test and Fix pokušava da popravi djelimične defekte podpiksela, zaglavljene podpiksele, mrtve piksele, defekte tamnih i svjetlih tačaka i fantomske slike. Proces može trajati između nekoliko minuta do više od jednog sata. Ipak aplikacija ne može popraviti sve probleme vezano za piksele.

Preuzmi Dead Pixels Test and Fix

AccuBattery

Nekad vam se čini da vam baterija u jednom trenutku radi dobro, a onda se u sljedećem trenutku prikazuje 25 posto napunjenosti. Postoji razlog za to: baterije imaju ograničen vijek trajanja, a ogromna većina nas ne održava te baterije kako treba.

Aplikacija AccuBattery ne rješava vaše probleme s baterijom na magičan način. Ako vam je baterija skroz pokvarena, nijedna aplikacija ne može pomoći. Međutim, AccuBattery prolazi kroz listu specifičnih provjera zdravlja baterije u pokušaju da otkrije gdje se vaša baterija nalazi u svom životnom ciklusu.

Aplikacija sadrži korisne informacije kao što je trenutni kapacitet baterije u odnosu na predviđeni kapacitet (a samim tim i nivo istrošenosti).

Preuzmi AccuBattery

Repair System for Android

Ovo je aplikacija sa mnoštvom funkcija kao što su čistač neželjenih datoteka, hladnjak CPU-a, pojačivač telefona, pojačivač igara, antivirus i još mnogo toga. Većina ovih funkcija rješava probleme s vašim telefonom, ali dva glavna elementa aplikacije u smislu dijagnosticiranja šta nije u redu s vašim telefonom su popravak sistema i provjera hardvera.

Repair System provjerava vaš cijeli sistem i popravlja otkrivene probleme u sistemu vašeg telefona. Također popravlja greške vezane za pokretanje, sistem datoteka i RAM. Provjera hardvera uključena u aplikaciju provjerava osnovni hardver vašeg telefona i pokazuje koji dijelovi rade ispravno, a koje je potrebno popraviti.

Preuzmi Repair System for Android

Test Your Android

Kao što naziv govori, aplikacija Test Your Android testira različite komponente vašeg Android uređaja. Aplikacija je podijeljena na razne programe i alate, informacije o uređaju, testiranje hardvera i testiranje senzora.

Programi i alati te informacije o uređaju pružaju vam mnoge korisne funkcije i informacije u vezi s vašim uređajem koje vrijedi provjeriti. Ali testiranje hardvera i testiranje senzora su one opcije koje se odnose na provjeru zdravlja vašeg telefona.

Testiranje hardvera vam omogućava da testirate boju monitora, multi-touch funkciju, kameru, zvučnik, otisak prsta i još mnogo toga. Svaki test vam pomaže da otkrijete probleme sa hardverom vašeg telefona.

Testiranjem senzora testiraju se različiti senzori, uključujući svjetlo, temperaturu, pritisak, kompas i još mnogo toga. Nakon testiranja, aplikacija vam daje do znanja da li senzor radi ispravno.

Preuzmi Test Your Android

Sensors

Ovo je sveobuhvatni dijagnostički alat koji vas obavještava o svemu u vezi sa senzorima vašeg mobilnog uređaja. Aplikacija testira akcelerometar, geomagnetno polje, orijentaciju, žiroskop, svjetlo, gravitaciju i sve ostale senzore koje ima. Testovi su vidljivi kroz slike, kao i uživo crteže i grafikone. Podržava skoro sve senzore na Android uređaju koje može imati.

Osim toga, ova aplikacija također može testirati vašu bateriju, datum i vrijeme, kameru (i prednju i stražnju) i druge hardverske i sistemske komponente

Preuzmi Sensors

Kako vidjeti koje aplikacije imaju pristup lokaciji vašeg telefona

Najnovije

Popularno

Više savjeta