Šta je 10-3-2-1-0 metoda spavanja

Nedostatak sna ili loš kvalitet sna može dovesti do velikog broja mentalnih i fizičkih poteškoća. Jedna od metoda koja vam može pomoći da riješite probleme se zove 10-3-2-1-0 metoda spavanja.

Šta je 10-3-2-1-0 metoda spavanja

Kako navodi National Health Service, loš san doprinosi riziku od bolesti poput gojaznosti, dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti, Alzheimerove bolesti te anksioznoti i depresije.

Iz tog razloga stručnjaci pokušavaju smisliti inovativne ideje koje će ljudima pomoći da bolje spavaju. Ljekarka Jess Andrade iz Bostona je na svom TikTok profilu objavila snimak u kojem objašnjava svoju 10-3-2-1-0 metodu.

Bitno je napomenuti da ova metoda neće odgovarati svima te da biste se najprije trebali konsultovati sa svojim ljekarom.

Broj 10 se odnosi na to da ne pijete kofein najmanje 10 sati prije nego što odete na spavanje. Kada je riječ o drugom koraku, trebali biste prestati jesti i piti alkohol najmanje tri sata prije spavanja kako biste smanjili refluks kiseline.

S obavljanjem poslovnih zadataka ili domaćih zadaća biste trebali prestati dva sata prije spavanja. Naposlijetku, isključite sve ekrane, uključujući telefone, tablete i televizor sat vremena prije odlaska u krevet.

“0 je broj puta koliko ćete ujutru ugasiti alarm”, zaključila je Andrade.

Izvor: klix.ba

Instagram eKako

Najnovije

Popularno

Više savjeta