Kako spavati 4 sata i biti odmoran

Manje sna znači da smo duže budni. Imali bi više vremena za posao, druženje i napokon bi mogli iskoristiti dan kako treba. U današnje moderno vrijeme mnogi se pitaju kako spavati što manje a istovremeno biti odmoran.

Kako spavati 4 sata i biti odmoran

Spavanje nekoliko puta dnevno naziva se polifazični san. Polifazični san veže se s imenom najpoznatijeg umjetničkog genija i izumitelja Leonarda da Vinčija. On je spavao sat i pol do dva sata dnevno tako da je svakih četiri sata odspavao po 15-ak minuta. Upravo takav način spavanja, više puta u razdoblju od 24sata, naziva se “polifazički ”

Vrijeme nakon sna je najproduktivnije vrijeme za rad i kreativnost, a Leonardo da Vinči je to znao itekako dobro iskoristiti. Nakon njega, mnogi su godinama i godinama proučavali te vježbali nekoliko varijacija polifazičkog sna, a ovo je nekoliko njih:

  • Dymaxion metoda – spavanje 30 minuta svakih šest sati.
  • Uberman metoda – spavanje oko 20 minuta svaka četiri sata.
  • “Običan čovjek” metoda – noću se spava jedan i pol do tri sata, a zatim još tri puta tijekom dana po 20 minuta.
  • Tesla metoda – noću se spava dva sata, potom sredinom poslijepodneva još 20 minuta.
  • Siesta metoda – noću se spava pet sati, a zatim sat i pol sredinom poslijepodneva.

Ove metode mogu biti učinkovite, ali kako su ljudi i njihove potrebe različiti, tako neće svaka metoda odgovarati svakom čovjeku. Svako mora pronaći onu koja mu odgovara.

Koje su negativnosti polifazičnog spavanja?

Naravno da za svaku teoriju koja zvuči predobro da bi bila istinita  postoje i negativne kritike i strane.

Neki naučnici tvrde da ne postoji mehanizam u mozgu koji može prilagoditi organizam na ovakav režim spavanja. Smatraju da je naš organizam predodređen za spavanje u komadu, a posebno ih brine namjerno prekidanje sna i održavanje budnosti. Prekidanje sna može stvoriti poremećaj cirkadijalnog ritma spavanja te smanjiti mentalne i fizičke sposobnosti, povećati stres i oslabiti imunološki sistem.

Najnovije

Popularno

Više savjeta