Limfni sistem – čuvar vašeg zdravlja

Svom tijelu pružajte ljubav. Ono je vaš hram. Zapamtite da su fizičko, mentalno i duhovno zdravlje usko povezani. Jeste li znali da limfni sistem cirkulira, čisti i filtrira sve ostatke krvi unutar tijela? Poznavanje principa rada limfnog sistema je vrlo važno za bolje održavanje zdravlja cjelokupnog organizma.

Limfni sistem – čuvar vašeg zdravlja

U probavnom sistemu pronalazimo čak 80% naših imunoloških stanica. One su direktno povezane s limfnim sistemom. Od naših krajnika i adenoida pa sve do debelog crijeva, probavni sistem je sačinjen od limfnih čvorova. Limfocite ili bijele krvne stanice, koje su dio limfnog sistema, također pronalazimo u timusu iza srca, slezeni, koštanoj srži i limfnim čvorovima.

Uloga limfnog sistema

Za limfni sistem bi se moglo reći da je to kanalizacijski sistem tijela. Tijelo pumpa oko 90% krvi i vraća ju u srce. Preostalih 10% obuhvaća ono što je poznato kao limfa. Svi virusi, bakterije, toksini i kancerogeni spojevi i kemikalije prolaze kroz limfu.

Kada malo bolje razmislite, svako dijagnosticiranje raka započinje biopsijom limfnih čvorova. Zašto? Kroz limfu prolaze ostaci krvi iz svakog tjelesnog organa. Ako limfni sistem ne funkcionira pravilno, toksini i kancerogeni spojevi se ne mogu izlučiti i otpad se počinje trajno pohranjivati na različitim mjestima u tijelu. Ti toksini se zadržavaju u sistemu i nakon nekog vremena uzrokuju nastanak i širenje raka. Sve vrste raka se šire upravo na ovaj način.

Zato svako dijagnosticiranje raka započinje biopsijom limfnih čvorova. Ako su kancerogene stanice prisutne u limfnim čvorovima, tada prognoze nisu dobre. Hemoterapija nema sposobnost razlučiti koje su tjelesne stanice zdrave, a koje kancerogene. Hemoterapija potiče apoptozu, odnosno samouništavanje svake tjelesne stanice. To objašnjava zašto je neophodno provesti korake koji će osigurati pravilan rad limfnog sistema. Limfni sistem je taj koji signalizira bijelim krvnim stanicama da postoji problem i potiče oslobađanje štetnih spojeva kroz jetru i debelo crijevo.

Limfni sistem je svakodnevno izložen velikoj količini toksina koje u tijelo unosimo pušenjem, udisanjem zagađenog zraka, uzimanjem lijekova, konzumacijom hrane s velikim udjelom aditiva, kemikalija i pesticida. Uz sve to, veliki broj ljudi nema zdrave prehrambene navike, ne unosi adekvatnu količinu važnih aminokiselina, vitamina i minerala. Naravno da će nakon nekog vremena ključni dijelovi tijela početi ispaštati. Postoje koraci koje možete poduzeti kako biste vratili u ravnotežu rad limfnog sistema.

Redovito vježbajte

Što točno pumpa limfu? Zapamtite da srce nije uključeno u limfni sistem. Pokretanje mišića stimulira rad krvnih žila koje potom stimuliraju rad limfnog sistema. Opiranje gravitaciji zahtjeva veliki mišićni napor. Samo nekoliko sekundi skakanja je dovoljno da limfa bolje kola tijelom.

Radite inverzije

Inverzije označavaju položaj tijela koji potiče pumpanje limfe prema srcu. Šta ćete dobiti kada spojite tjelovježbu i inverziju? Jogu. Joga je odlična za detoksikaciju i buđenje limfnog sistema. Joga visokog intenziteta je još bolja jer potiče znojenje, a već je poznato da znojenje potiče detoksikaciju.

Prakticirajte dijafragmalno disanje

Dijafragmalno disanje je odličan način da potaknete limfu da kola prema limfnim kanalima. Naša tijela imaju daleko više limfe od krvi. Dijafragmalno disanje potiče pravilan rad limfnog sistema i filtriranje limfe.

Prehrana je imperativ

Morate eliminirati procesuirane namirnice i hranu s visokim udjelom pesticida. U svoju prehranu uvrstite cjelovite namirnice i pratite sezonski tip prehrane. Zimi jedite topla variva i juhe od sezonskog povrća, a ljeti osvježavajuće i lagane obroke. Kada je prehrana dulje vrijeme nezdrava, limfa može od silnih nakupljenih toksina postati iznimno gusta i otežano će kolati tijelom. Prema ayurvedskoj medicini, za buđenje limfnog sistema je odlično jesti svježe voće na prazan želudac. Zapamtite da je sve bolesti lakše spriječiti nego liječiti.

Suho četkajte tijelo

Koristite četku od prirodnih vlakana. Svako jutro kružnim pokretima četkajte tijelo tako da započnete na rukama i nogama i nastavljate prema srcu.

Povećajte unos mlake vode

Prestanite piti slatka i gazirana pića. Voda podmazuje limfu i omogućava joj lakše kolanje tijelom. Mlaka voda je najbolja za poticanje rada limfnog sustava, a još je bolje ako je filtrirana.

Priuštite si masažu

Masaža stimulira limfni sistem na različite načine. Smanjuje razinu stresa koji je jedan od uzročnika narušenog rada limfnog sistema. Danas su dostupne masaže koje se temelje upravo na stimulaciji limfnog sistema.

Povećajte unos joda

Niska razina joda može biti jedan od uzročnika nepravilnog rada limfnog sistema. Jod potiče eliminaciju toksina iz tijela. Ako uzimate neke lijekove, prije povećanja unosa joda se svakako posavjetujte s liječnikom.

Birajte voće i povrće crvene boje

To su šipak, trešnje, cikla i brusnice. Imaju odlično djelovanje na rad limfnog sistema i vrlo često se koriste u ayurvedskoj medicini.

Joga vježbe za napeta i bolna leđa

Najnovije

Popularno

Više savjeta