Kako se liječi grip

U zimskom periodu naše okruženje obiluje virusima i bakterijama. Teško je odbraniti se od njih pogotovo ako svakodnevno dolazite u kontakt s ljudima. Ipak, postoje brojni savjeti kako se liječi grip i kako možete da pomognete sebi.

Kako se liječi grip

Grip je zarazna bolest, izaziva je virus gripa i prvo napada disajne puteve. Curenje nosa, kijanje, peckanje očiju, bol u grlu, crvenilo grla prvi su simptomi da smo dobili grip.

Bolest grip brzo se širi, pa za svega nekoliko dana pojavljuju se i ostali simptomi, kao što su glavobolja, umor, bol u leđima i visoka temperatura.

Ako ste prepoznali sebe u većini ovoh simptoma, evo šta treba da radite:

Prvo i osnovno šta treba da znate je to da se grip mora odležati. Ne treba dozvoliti virusu da se širi a to ćete postići mirovanjem.

Visoka temperatura može da se liječi na više načina, nekim od ponuđenih medikamenata na tržištu ili prirodno – tuširanjem mlakom vodom više puta u toku dana.

Dok smo bolesni, treba uzimati što više tečnosti, limunada, topao čaj ili ostali topli napici samo mogu da vam pomognu. Zašto je dobro piti tople napitke? Zato što tako virus spirate iz usne duplje koji se na taj način sliva u želudac, a tamo ne može dugo da opstane zbog jake želučane kiseline.

Treba uzimati dosta C vitamina. U zimskom periodu hrana koja ima C vitamin je sljedeća: limun, narandža, kivi, kupus, karfiol. I, još nešto treba da znate kad je riječ o C vitaminu: To je jedini vitamin koji ne može da se deponuje u organizmu. Organizam uzme količinu koja mu je potrebna za 24 sata a ostatak izbaci urinarnim putem.

Pojačajte konzimiranje bijelog luka. Ako vam bijeli luk baš ne prija, natjerajte sebe da pojedete bar malu količinu sa slaninom. Dobro će vam doći ako luk ubacite u salatu koju navače jedete ili kuhano jelo. Bijeli luk je prirodni antivirotik (na prirodni način se bori protiv virusa).

15 ludih ideja kako ostati zdrav zimi

(Ljepotaizdravlje.ba)

Najnovije

Popularno

Više savjeta