Hrana za zdrave bubrege

Loše navike u ishrani povećavaju rizik od raznih bolesti bubrega. Ali kada jedete najbolju hranu za svoje bubrege, može biti i obrnuto. Pošto su određene namirnice dobre za bubrege, ono što jedete može pomoći u zaštiti zdravlja bubrega.

Hrana za zdrave bubrege

Ovo su naši najbolji izbori namirnica koje možete dodati vašoj prehrani za optimalno zdravlje bubrega.

Masna riba

Riba donosi proteine, a kada odaberete masnu ribu poput tunjevine, lososa ili pastrmke, dobijate i omega-3 masne kiseline. Omega-3 masti mogu pomoći u smanjenju nivoa masti (triglicerida) u krvi, a također mogu sniziti krvni tlak.

Kupus

Ovo povrće bogato hranjivim tvarima ima malo kalija i natrijuma, a sadrži vlakna, vitamine C i K i još mnogo toga. Osim toga, kupus je svestran. Možete ga koristiti u salatama ali možete ga koristiti i kao omot za takose, sendviče i drugo.

Paprike

Kao i kupus, paprike sadrže mnogo dobrih hranljivih materija sa niskim nivoom kalijuma. Uz njih dobijate vitamine B6, B9, C i K, plus vlakna. A isporučuju i antioksidanse. Možete ih narezati i jesti sa umacima ili ih ispeći i dodati večeri.

Kamen u bubregu i 7 stvari koje niste znali o njemu

Brusnice

Brusnice pomažu u prevenciji infekcija urinarnog trakta. Iako one obično ostaju u vašoj bešici, mogu doputovati do vašeg bubrega, što pogoršava probleme sa bubrezima. Srećom, redovno konzumiranje brusnica može vam pomoći da izbjegnete ovu neželjenu situaciju.

Osim toga, brusnice imaju antioksidanse koji mogu pomoći u borbi protiv upale i mogu poboljšati zdravlje srca i probave.

Borovnice

Sa visokim nivoom antioksidansa i obiljem vitamina C i vlakana, borovnice su sveukupno zdrave. Oni također mogu pomoći u smanjenju upale i podržati zdravlje kostiju.

Tamno, lisnato zelje

Mnogo je razloga da se okrenete tamnom, lisnatom zelju poput spanaka ili kelja. Isporučuju toliko hranljivih sastojaka da vam mogu pomoći da dobijete ključne vitamine i minerale, plus imaju prednosti za jačanje imuniteta. Ipak, imajte na umu da zelje može imati pristojnu količinu kalijuma.

Maslinovo ulje

Bogato antioksidansima i zdravim masnim kiselinama, maslinovo ulje može poboljšati vaše cjelokupno zdravlje. Studija sa Univerziteta Harvard otkrila je da maslinovo ulje može smanjiti nivo holesterola i rizik od kardiovaskularnih bolesti, demencije i nekih vrsta raka.

Da biste dobili više antioksidansa, odaberite nerafinirano ili hladno prešano maslinovo ulje koje je djevičansko ili ekstra djevičansko.

Bijeli luk

Još jedna namirnica bogata antioksidansima, koja se bori protiv upala, bijeli luk također sadrži specifično jedinjenje zvano alicin. Aktivna jedinjenja koja se nalaze u bijelom luku – djelovala su jednako efikasno u zaštiti zdravlja bubrega kao i lijek koji se izdaje na recept. Ako tražite najbolju hranu za svoje bubrege, bijeli luk se mora naći na listi.

Luk

Iz iste porodice kao i bijeli luk, luk vam daje još jedan odličan način da dodate ukus bez soli (bonus poeni ako ga prodinstate na maslinovom ulju). Luk također donosi važne nutrijente poput vitamina B6 i C, mangana i bakra.

Također sadrži kvercetin, hemikaliju koja može pomoći vašem tijelu u borbi protiv raka, i organska jedinjenja sumpora koja mogu smanjiti rizik od visokog krvnog pritiska, moždanog udara i srčanih bolesti.

Karfiol

Karfiol donosi obilje vitamina C, B6, B9 i K, zajedno sa vlaknima. Sadrži i spojeve koje vaše tijelo može koristiti za neutralizaciju određenih toksina – što je velika pomoć kada vaši bubrezi ne rade najbolje svoj posao filtracije.

Karfiol ipak sadrži nešto kalijuma i fosfora, tako da treba obratiti pažnju na količinu.

Bjelanjci

Bjelanjci se posebno preporučuju osobama sa problemima s bubrezima. Oni vam daju način da povećate nivoe proteina, što može biti važno ako ste na dijalizi.

Rukola

Rukola je prepuna nutrijenata potrebnih vašem tijelu poput magnezija, željeza, kalcija i vitamina A, B9, C i K. Osim toga, bogata je antioksidansima i glukozinolatima, koji mogu pomoći vašem tijelu da se zaštiti od raznih oblika raka.

Rukolu možete jesti sirovu (odlična je baza za salatu), ali možete je posipati i po svemu što mutite. Odličan je na pizzama, u omletima i uz tjesteninu, na primjer.

Jabuke

Jabuke isporučuju kvercetin i vlakna koja se bore protiv raka i koja mogu pomoći u održavanju holesterola i šećera u krvi na zdravim razinama. I imaju dosta antioksidansa.

Još bolje, lako ih je unijeti u vašu ishranu. Ostavite činiju jabuka na svom pultu i imaćete zdravu užinu za bubrege kad god vam zatreba.

Najnovije

Popularno

Više savjeta