Kamen u bubregu i 7 stvari koje niste znali o njemu

Kamen u bubregu može biti jako nezgodan i bolan ali studija Michigan State Universityja donosi optimističnu studiju. Naime, studija je utvrdila da vožnja roller coasterom, ‘vozićem smrti’ umjerenom brzinom može ohrabriti prolazak manjeg bubrežnog kamenja.

Kamen u bubregu uglavnom ne boli i za njega se obično sazna sasvim slučajno, magnetnom rezonancom ili CAT skenom kada se traži nešto drugo. U nekim su porodicama učestali, pa pacijenti češće rade rentgenske snimke da bi se vidjelo da li se kamen počinje formirati. Ako ste taj slučaj, provozajte se u voziću i možda vam pomogne.

Kamen u bubregu i 7 stvari koje niste znali o njemu

1 Kamen u bubregu nastaje na rayličite načine

Najčešće kamenci nastaju taloženjem kalcija. Metabolički poremećaji, prehrana i intestinalna bypass operacija povećavaju rizik nastanka.

Zatim slijede struvitni kamenci koje izaziva infekcija urinarnog trakta i koji brzo rastu.

Dehidracija, giht i drugi genetski faktori krivci su za kamence mokraćne kiseline, tzv. urične kamence.

Na kraju, tu su cistinski kamenci kojima su uzrok genetski poremećaji pa bubrezi luče velike količine određenih amino kiselina. Ti se kamenci počinju stvarati već u djetinjstvu.

2 Kamenci ne izazivaju bol

Nekad pacijenti misle da osjećaju njegove oštre rubove ili kako se kamen miče. Ali nije tako. Bol se javlja kad nastupi blokada odnosno kada kamen krene iz bubrega i zaglavi se u ureteri, mokraćovodu, kanalu kojim urin prolazi iz bubrega u mjehur.

3 Masna hrana može izazvati nastanak kamenca

Imate li predispoziciju za nastanak bubrežnih kamenaca, visok nivo oksalata u prehrani može vezati kalcij u urinu i izazvati nastanak kamenaca. Hrana bogata oksalatima je spanak, blitva, rabarbara, čokolada, kafa, kikiriki maslac, pivo, šparoge, jabuke, cvekla, brokula, sir, biber, kakao, mlijeko, bobičasto voće, grožđe, čaj, repa, jogurt, C vitamin.

Problem nastaje ako osobe uzimaju previše kombinacije hrane bogate oksalatima duže vrijeme. Takva hrana je samo jedan faktor koji pridonosi nastanku.

4 Kamen u bubregu je vezan za mjesto življenja

Urolozi vjeruju da toplije južnije klime uzrokuju veću dehidraciju pa se povećava rizik nastanka bubrežnih kamenaca. Kad dehidriramo, tijelo ne može lučiti otpadne tvari što može dovesti do nastanka kamenaca, pa se zaključuje da se češće javljaju ljeti.

5 Seks pomaže prolasku kamenaca

Niste baš ljubitelj vozića u zabavnom parku? Prema studiji objavljenoj 2015. godine u časopisu Urology, seksualni odnos može ohrabriti izbacivanje kamenaca. Autori studije misle da je to zbog oslobađanja dušikovog oksida, hemikalije koja daje muškarcima erekciju, a ujedno je i relaksator mišića. Teorija je da dušikov oksid izaziva opuštajuću reakciju koja omogućava ureteri da se opusti dovoljno da bi kamen prošao. Rezultati još nisu potvrđeni daljnjim istraživanjima, ali zašto ne pokušati?

6 Kalcij nije neprijatelj

Stare priče koje kažu da pacijenti sa kalcificiranim bubrežnim kamencima ne bi trebali konzumirati mliječne proizvode i kalcij, samo su priče. Ustvari, prestankom uzimanja kalcija, apsorbirate više oksilata. Kalcij nam treba za zdrave kosti, posebno ženama u menopauzi. Za osobe sa bubrežnim kamencima urolozi savjetuju 2 do 3 porcije mliječnih proizvoda dnevno.

Ali ne uzumajte tablete kalcija ako imate bubrežne kamence. Nadomjesci kalcija se ne apsorbiraju na isti način kao kalciji iz hrane i mogu povećati količinu kalcija u urinu, i tako pacijente izložiti riziku stvaranja većeg broja kamenja.

7 Limunada pomaže prevenciji bubrežnih kamenaca

Pijenje limunade može pomoći prevenciji bubrežnih kamenaca koje je stvorila mokraćna kiselina. Limun i limeta sadrže visoke koncentracije citrata, inhibitora odnosno usporivača formacije bubrežnih kamenaca. Mogu čak razgraditi kamen mokraćne kiseline čineći urin alkalnijim.

Najnovije

Popularno

Više savjeta