Wi-Fi ili Ethernet : Koliko je bolja žičana veza?

Wi-Fi je izuzetno zgodan za male, prenosive uređaje, ali kada su performanse potrebne, ne može nadmašiti Ethernet vezu. Ethernet veze su nekoliko puta brže od većine Wi-Fi mreža i obično imaju djelić kašnjenja. Često se vodi diskusija šta odabrati, Wi-Fi ili Ethernet?

Wi-Fi ili Ethernet : Koliko je bolja žičana veza?

Da li je Ethernet brži od Wi-Fi-ja?

Da, Ethernet je brži od Wi-Fi mreže. Najbolji Ethernet kablovi koje ćete obično naći su Cat6A kablovi — oni su ocijenjeni za brzine prenosa od 10 gigabita u sekundi (Gbps ili Gb/s), i to će isporučivati ​​veoma dosljedno. Wi-Fi 6E, koji je trenutno najbrži službeno dostupan Wi-Fi, može postići brzinu od samo nekoliko gigabita u sekundi. Ethernet veze su također manje sklone smetnjama i imaju manje kašnjenje čak i od najboljih Wi-Fi mreža. Ako su pouzdanost i brzina prioritet, Ethernet kablovi se ne mogu nadmašiti.

Koliko je Ethernet brži?

Ethernet je jednostavno brži od Wi-Fi mreže — tu činjenicu se ne može zaobići. Ali razlike u stvarnom svijetu su manje nego što mislite. Wi-Fi je postao znatno brži u posljednjih nekoliko godina, zahvaljujući novim standardima kao što je Wi-Fi 6 (802.11ax), koji nudi maksimalnu brzinu od oko 9,6 gigabita u sekundi. Iako je ovo maksimalna brzina za dijeljenje svih vaših bežičnih uređaja (a vjerojatno nećete dobiti te brzine u stvarnom svijetu), Wi-Fi je postao dovoljno dobar da se nosi sa većinom naših svakodnevnih zadataka.

S druge strane, žičana Ethernet veza teoretski može ponuditi do 10 Gbps, ako imate Cat6A kabal. Tačna maksimalna brzina vašeg Ethernet kabla ovisi o vrsti Ethernet kabla koji koristite. Međutim, čak i Cat5e kabal u uobičajenoj upotrebi podržava do 1 Gbps. I, za razliku od Wi-Fi mreže, ta brzina je konzistentna.

Iako je sva ta brzina odlična, stvar koju treba imati na umu je da je brzina vaše internetske veze usko grlo za aktivnosti koje uključuju internet. Ako je vaša brzina interneta znatno niža od bilo koje vrste veze koju koristite, povećanje brzine te veze neće biti bitno.

Ethernet će, međutim, uticati na brzinu između uređaja na vašoj mreži. Na primjer, ako želite prenijeti datoteke što je brže moguće između dva računara u kući, Ethernet će biti brži od Wi-Fi. Vaša internetska veza nije uključena u ovo, tako da je sve do maksimalnih brzina koje vaš hardver lokalne mreže može pružiti.

Šta je Ethernet

Kada ima smisla koristiti Ethernet?

Ne želimo da se previše opterećujemo sa Wi-Fi. Prilično je brz, super praktičan i savršeno uslužan za većinu onoga što radimo na našim mrežama. Kao prvo, Wi-Fi je neophodan ako imate mobilne uređaje – nošenje mobilnog telefona povezanog na Ethernet kabl bi bilo strašno. Također, postoje slučajevi kada jednostavno ne možete koristiti Ethernet. Možda je preteško provesti trajni, udaljeni kabal do željene lokacije. Ili vam možda vaš stanodavac neće dozvoliti da vodite kablove onako kako želite.

I to je pravi razlog za korištenje Wi-Fi-ja: praktičnost. Ako uređaj treba da se kreće ili jednostavno ne želite da do njega povežete kabal, Wi-Fi je pravi izbor.

S druge strane, ako imate desktop računar ili server koji se nalazi na jednom mjestu, Ethernet može biti dobra opcija. Ako želite kvalitetniji streaming (posebno ako to radite s medijskog servera na vašoj mreži) ili ako ste igrač, Ethernet će biti pravi izbor. Pod pretpostavkom da je dovoljno lako priključiti uređaje pomoću Ethernet kabla, dobićete konzistentniju čvrstu vezu.

Igranje je jedan od onih slučajeva gdje je uvijek bolje koristiti Ethernet ako možete.

Wi-Fi vs. Ethernet za igre

Igranje je – više od većine aktivnosti – izuzetno osjetljivo na kašnjenje mreže. Ako igrate online igrice i potrebno je vrijeme reakcije da bude što je brže moguće, bolje vam je imati žičanu Ethernet vezu. Da, bit će i drugih faktora kašnjenja duž internetske staze između vašeg uređaja i servera za igre, ali svakako ovo malo pomaže.

Igrači također imaju tendenciju da budu osjetljivi na vrlo varijabilnu latenciju, a to je još jedna oblast u kojoj je Ethernet bolji od Wi-Fi-ja za igranje igara. Na primjer, ping od 120 milisekundi (ms) nije sjajan u igrici poput Fortnitea, ali ping koji brzo varira između 120 ms i 30 ms može biti još gori. Moguće je donekle nadoknaditi ping veći od idealnog, ali značajna varijabilnost u kašnjenju to čini nemogućim. Ethernet kablovi smanjuju ili eliminišu fluktuacije kašnjenja zbog vaše lokalne mreže. Međutim, to neće zaustaviti kašnjenje zbog vašeg ISP-a.

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta