Šta je Ethernet

Ethernet kabal je kabal koji povezujete između računara, TV-a, konzole za igranje ili drugog uređaja i rutera, modema ili mrežnog prekidača. Omogućuje vašem uređaju pristup lokalnoj mreži ili internetu. Iako je Wi-Fi postao vrlo uobičajen način povezivanja na internet, Ethernet kabel može pružiti bržu i stabilniju internetsku vezu od bežične koja trenutno može.
Ethernet kablovi nisu podjednako praktični kao bežične mreže, ali zauzvrat nude znatno brži i stabilniji prijenos podataka. Većina nas danas se spaja na internet bežično, koristeći uređaje kao što su pametni telefoni i laptopi koji se povezuju s mrežama Wi-Fi. Ali, nije to jedini način kako to učiniti.

Možete također upotrijebiti Ethernet kablove, koji vaš uređaj izravno fizički povezuju s ruterom ili modemom. Nisu podjednako praktični kao bežične mreže, ali zauzvrat nude znatno brži i stabilniji prijenos podataka.

Šta je Ethernet

Zidovi nisu ograničenje

Njihova glavna prednost je to što njihovu propusnost i pouzdanost ne ograničavaju zidovi, namještaj i druge prepreke koje ometaju signal Wi-Fija. Dok ne odspojite kabal sve bi trebalo raditi glatko i brzo. Srećom, napravljeni su tako da ih je teško nehotice odspojiti.

Stoga ih često koriste ljudi koji, recimo, vole igrati  igre ozbiljnije i kojima je važna ne samo stabilnost internetske veze, već i smanjivanje laga te brže učitavanje igara za više igrača.

Sve veće igraće konzole mogu biti povezane putem Etherneta, iako za Nintendov Switch trebate adapter.

Ethernet kablovi dolaze u raznim bojama i dužinama, ali isti su na oba kraja žice, bez obzira na proizvođača. Iako na novijim, tankim modelima laptopa nema utora za Ethernet, to ne znači kako ga ne možete koristiti.

Trebate nabaviti odgovarajući adapter za USB/USB-C i problem je riješen.

Izvor: tportal.hr

Najnovije

Popularno

Više savjeta