Šta znače CC i BCC u e-mailu

Kada pišete e-mail, postoji mnogo akronima na koje treba obratiti pažnju. Međutim, dva najčešća su CC i BCC. U skoro svakoj poštanskoj usluzi možete pronaći ove dvije akronima pri vrhu svakog e-maila koji pošaljete, ali znate li šta znače CC i BCC?

Šta znače CC i BCC u e-mailu

Šta znači CC?

CC je skraćenica od Carbon Copy. Ovaj akronim je zaostao iz perioda kada su ljudi češće slali fizičku poštu.

Kada je neko želio da pošalje više kopija istog pisma za više od jedne osobe, dodali bi karbonski papir između hrpe pisama kako bi kopirali ono što su napisali na komade papira ispod. Ovaj proces je bio poznat kao karbonsko kopiranje, jer je karbonski papir kopirao ono što je napisano na papire ispod.

Slično, CC u modernom kontekstu znači slanje jednog e-maila više ljudi. To je u suštini isto kao dodavanje više primalaca prilikom slanja e-maila. Sve što radi je da osigurate da dajete kopiju maila koju ste poslali više od jedne osobe.

Šta znači BCC?

BCC je skraćenica od Blind Carbon Copy. Baš kao CC, BCC radi na slanju kopije svega što šaljete e-poštom drugom primaocu. Ali kako se BCC razlikuje od CC-a? Razlika između CC i BCC je u tome što će svaki primalac kojeg unesete u polje BCC dobiti svoju kopiju e-pošte, a da originalni primalac ne zna.

Ovo znači da je izvorni primalac slijep na činjenicu da se kopija šalje. Koliko oni znaju, oni su jedina osoba koja prima e-poštu.

Kako provjeriti ispravnost E-mail adrese

Kada trebate koristiti CC i BCC?

Čak i kada znate razliku između CC-a i BCC-a, može biti malo teško znati kada koristiti svaki od ovih alata.

Za CC, postoji nekoliko različitih načina na koje ga možete koristiti. Ako pokušavate poslati e-poštu većem broju ljudi, na primjer, tada bi CC bilo prikladno polje za korištenje, iako je vrijedno napomenuti da možete jednostavno unijeti više primatelja u polje..

Za poslovne aplikacije često je uobičajeno slanje kopije vaših e-poruka trećoj strani kako bi potvrdili vašu korespondenciju. U ovom slučaju, CC je savršen jer označava da treća strana isključivo prima kopiju e-pošte. Međutim, ovo je mala razlika.

Drugi način korištenja CC-a je dodavanje težine vašoj e-pošti. Ako imate pravnih problema, na primjer, možete CC svom advokatu tako da druga strana zna da ono što govori može imati potencijalne pravne posljedice.

Najnovije

Popularno

Više savjeta