Naslovnica Internet Šta je VPN i čemu služe VPN aplikacije

Šta je VPN i čemu služe VPN aplikacije

0
2874
šta je VPN

Zabrinuti ste za svoju bezbjednost tokom korištenja interneta, a ranije nikada niste razmišljali o VPN-u? Možda pravo vrijeme da počnete! Saznajte šta je VPN i čemu služe VPN aplikacije.

VPN aplikacije su u posljednje vrijeme sve bolje i bolje, a što je najbitnije, neke su postale baš povoljne! Dobra VPN aplikacija u pravilu nije besplatna. Znamo da su Android korisnici, pogotovu kod nas, navikli da ne plaćaju apliakcije, međutim u ovim okolnostima plaćanje je neizbježno.

Šta je VPN

šta je VPNVPN je skraćenica za “Virtual Private Network” što u prevodu znači “Privatna Virtuelna Mreža”. U pitanju je servis koji pruža sigurnu internet konekciju koristeći privatne mreže na pojedinim udaljenim lokacijama.

Kada neko koristi VPN, njegova računar se direktno povezuje prvo sa nekoliko različitih računara širom planete zavaravajući tako trag originalnog računara i njegovu lokaciju. Na ovaj način se postiže visoka bezbjednost pri surfanju, sa veoma malim šansama da korisnika neko pronađe i da mu otkrije pravu lokaciju.

Šta je VPN aplikacija

šta je VPN VPN aplikacija je u suštini alatka koja na jednostavan način omogućava korisnicima da koriste VPN servis. Na pametnim telefonima se ručno može zavarati lokacija kako bi korisnik mogao da preuzima aplikacije koje nisu dostupne u njegovom regionu.

Zašto nabaviti VPN aplikaciju

Prvi i osnovni razlog zbog čega bi korisnici Android platforme trebalo da koriste VPN je privatnost. VPN aplikacije sprečavaju razne agencije i špijunske vlade da prate korisnika i da prikupljaju podatke o njemu. VPN može i da šifruje podatke kako bi prisustvo korisnika na internetu postalo gotovo nevidljivo.

Pristupanje internetu putem WiFi pristupnih tačaka na javnim mjestima je poprilično opasno. Kafe barovi, restorani i druga ugostiteljska mjesta nemaju sigurne WiFi tačke. One su često i nesigurne te u tim okolnostima korištenje VPN-a je idealno rješenje.

Drugi razlog zbog kojeg bi možda bili sretni što ste se pretplatili na VPN je to što možete da pristupite sajtovima koji su zabranjeni za vašu zemlju ili region. Koliko puta vam se desilo da ne možete da pregledate video na YouTube-u jer nije dozvoljen za vašu regiju? E upravo taj problem se rješava na ovaj način, korištenjem VPN-a.

Treći razlog zbog čega treba da koristite VPN vam možda može i uštedjeti nešto novca. Naime, ukoliko koristite VPN, vi možete da lažirate lokaciju i podesite da se nalazite u regionu za koji trenutno važi popust.

Da li je korištenje VPN-a nezakonito?

U nekim zemljama jeste nezakonito koristiti VPN, kao što su Sjeverna Koreja, Kina, Iran. Međutim, većina ostalih država ne smatra ovo kriminalom. Često se dešava da VPN servise koriste poslovni ljudi kako bi zaštitili svoje poslovno prisustvo na internetu. Čak pojedine institucije poput bolnica i škola koriste VPN u namjeri da svojim pacijentima ili školarcima omoguće korištenje interneta bez narušavanja njihove privatnosti.

Ako je korišćenje VPN-a sasvim legalno, zloupotreba sa druge strane nije. Dakle, ako zloupotrebite VPN i anonimno se povežete na internet kako bi napravili neko nezakonito djelo, to ne znači da nećete snositi posljedice.

Šta VPN apliakcije nisu sposobne da urade

Postoje VPN aplikacije koje tvrde da mogu da unaprijede surfanje i ubrzaju protok interneta. To je potpuna neistina, budući da VPN servus praktično blago usporava internet jer se on prvo konektuje na nekoliko različitih servera prije nego što se konektuje na željeni sajt.

Takođe, neki VPN servisi tvrde kako mogu da vam obezbijede potpuno anonimno surfanje internetom što je svakako neistina. VPN definitivno podiže sigurnost pri surfanju na visok nivo, ali ako se neko ozbiljan namjeri na vas, ni VPN vam ne može pomoći!

Koliko VPN košta

Cijena VPN-a naravno varira. Međutim, što se nekog prosjeka tiče, mjesečna pretplata za dobar VPN iznosi od 5$ do 15$. No, postoji mogućnost da kupite doživotnu licencu po nekim povoljnim cijenama.

Zaključak

Ako izuzmemo to da se VPN servis mora platiti, ne znamo šta bi mogli da navedemo kao nedostatak. Ako ste se uplašili da će VPN servis da vam blokira neke druge servise jer mijenja lokaciju vašeg telefona, to nije nerješiv problem jer uvijek možete ručno izabrati lokaciju.

Jedino što donekle negativno je to da se paketni podaci malo više troše kada se koristi VPN apliakcija. No, to za one koji žele sigurnost ne bi trebalo da predstavlja problem.

 

 

Izvor: PametniTelefoni.rs