Savjeti za sigurnu kupovinu preko interneta

Internet prodaja postaje za kupce sve povoljnija i za mnoge je ljude jednostavnija od kupovine u prodavnicama. Nažalost, priliku za zaradu putem interneta su prepoznali i prodavači sa manje poštenim namjerama.

Savjeti za sigurnu kupovinu preko interneta

Provjerite cijenu

Prvi znak koji upućuje na rizičnu internet kupovinu je zaista nevjerovatna cijena. Kada neka ponuda odudara od ostalih po cijeni i drugim osobinama, onda je to pouzdan razlog za oprez.

Provjerite način plaćanja

Kada internet prodavnica zahtijeva od vas doznaku putem Western Uniona ili MoneyGram-a, to je veliki crveni znak STOP! Takvi mehanizmi plaćanja su namijenjeni brzom prenosu novca fizičkim licima i praćenje prenosa nije moguće – i upravo je zbog toga popularno oruđe za internet prevare.

Provjerite firmu

Provjerite koja firma stoji iza internet prodavnice. Provjerite kontakt podatke (adresa, broj telefona za pomoć korisnicima, e-mail adresa). Stupite u kontakt sa osobljem prodavnice i razmijeniti nekoliko mailova.

Provjerite domenu

Često su podaci o nositelju domene puno korisniji od opisa koji se mogu naći na internet stranici. Na http://whois.domaintools.com/ možete naći više informacija o domeni, posebno obratite pažnju na mjesto gdje i kada je domena registrovana i koje kontakt informacije su navedene. Ponekad se i na temelju tih podataka može zaključiti da nešto nije uredu, naprimjer internet prodavnica se hvali dugom tradicijom, a domena je registrovana prije mjesec dana itd.

Provjerite iskustva drugih kupaca

Potražite ocjene drugih korisnika internet prodavnice, upoznajte se sa njihovim iskustvima, mišljenjima i kritikama. U pretraživač unesite web-adresu prodavnice i provjerite da li se na nekom forumu oglasio kupac koji je imao negativno iskustvo. Tu vrijedi pravilo da se dobre vijesti šire brzo, a loše još brže.

Najnovije

Popularno

Više savjeta