Razlika između 2.4GHz i 5GHz WiFi frekvencija

Wi-Fi je radio talas. Ovdje se GHz odnosi na frekvenciju između uređaja koji šalju i primaju valove Wi-Fi signala. Trenutno postoje dvije Wi-Fi opcije, frekvencije od 2,4 i 5 GHz. Danas ćemo objasniti kakva je razlika između 2,4GHz i 5GHz i kada biste trebali koristiti određenu frekvenciju.

Razlika između 2.4GHz i 5GHz WiFi frekvencija

Ako imate bežični ruter (802.11n ili noviji), velike su šanse da nudi WiFi na dva odvojena opsega (dvopojasni): 2,4 GHz i 5 GHz. Možda ste to primijetili dok ste tražili svoju Wi-Fi mrežu na novom uređaju i primijetili da postoje dvije (ili čak tri) s istim imenom, ali jedna (ili dvije) je dizajnirana za 5GHz uslugu.

Domet ili brzina

Generalno, razlika između 2.4GHz i 5GHz se svodi na bežični domet u odnosu na brzinu. Ako želite bolji domet, koristite 2,4 GHz. Ako trebate veće performanse ili brzinu, koristite frekvenciju od 5 GHz.

Frekvencija od 5 GH ima potencijal da smanji mrežni nered i smetnje kako bi se maksimizirale mrežne performanse. Što znači da će ovaj bend biti bolji za stvari poput smanjenja kašnjenja u igri.

Ali po dizajnu, 5GHz ne može doseći toliko daleko od 2,4GHz. Noviji ruteri imaju i 2,4 GHz i 5 GHz, što vam daje izbor koji ćete koristiti.

Kako odabrati između 2,4 GHz ili 5 GHz

Veličina vašeg doma

Veći domovi će zahtijevati veće područje pokrivenosti, a frekvencija od 2,4 GHz je najprikladnija za to. Za manje kuće ili stanove, 5GHz ne samo da će pružiti veću brzinu, već će pomoći i kod smetnji iz susjednih mreža.

Smetnje i prepreke

Frekvencija od 2,4 GHz je sklonija smetnjama zbog broja uređaja koji koriste ovu frekvenciju. To uključuje starije rutere, mikrovalne pećnice, Bluetooth uređaje, bebi monitore, otvarače garažnih vrata i još mnogo toga.

5GHz radi preko velikog broja jedinstvenih kanala. Manje preklapanja znači manje smetnji, što je jednako boljim performansama.

Vrsta uređaja i kako se koristi

Frekvencija od 2,4 GHz koristi duže talase, što je čini pogodnijom za veće domete ili prenos kroz zidove i druge čvrste objekte. U idealnom slučaju, trebali biste koristiti  2,4 GHz za povezivanje uređaja za aktivnosti niske propusnosti poput pretraživanja interneta.

S druge strane, 5GHz je najpogodnija za  aktivnosti poput igranja igara i streaminga HDTV-a. Ideja je da svoje uređaje rasporedite na dvije freknvecije tako da postoji manja konkurencija za iste kanale. Podjelom vaših uređaja između 2,4 GHz i 5 GHz, možete maksimizirati performanse svoje mreže.

Zaključak: 2,4 Ghz opcija se koristi kada je potreban veći domet signala a 5Ghz frekvencija kada nam je potrebna bolja brzina, uz slabiji domet.

Najnovije

Popularno

Više savjeta