Kako provjeriti da li vam je Gmail hakiran

Ako sumnjate da vam je Gmail hakiran, najbolje je da reagirate odmah, što duže čekate, haker vam može napraviti više štete.

Gmail ima nekoliko alata pomoću kojih korisnici mogu provjeriti je li njihov račun ugrožen. Evo kako te alate možete koristiti i vi.

Kako provjeriti da li vam je Gmail hakiran

Gmail je jedan od najpopularnijih online klijenata za elektroničku poštu kojeg koristi velik broj korisnika diljem svijeta, što znači da su upravo ti korisnici često na meti hakera. Ako zbog nekog razloga mislite da su vam se hakeri domogli računa, evo kako to možete zasigurno potvrditi.Gmail hakiran

Metode krađe

Postoji nekoliko ‘simptoma’ koji potvrđuju da je netko ukrao vaš račun. Za početak, ako ste dobili email od Googlea koji govori da se neko negdje prijavio na naš račun. Ako se radilo o sumnjivoj prijavi, Google će ju sam blokirati i usput vas upozoriti. Ova metoda radi čak i kada je haker na istoj bežičnoj mreži kao i vi. Ova vrsta zaštite aktivirana je automatski (osim ako ste ju zbog nekog razloga odlučili ručno isključiti).

Drugi simptom čudnog ponašanja je vaš Inbox. Ako vidite hrpu spama u izlaznom kasliću (Outbox), to znači da ga hakeri koriste za svoje nečastive radnje. Ovo, naravno, nije stopostotno siguran način za hvatanje hakera u djelu, s obzirom da je relativno lako sakriti tragove brisanjem sumnjivih poruka iz Outboxa, piše Tportal.

Što se sumnjivog ponašanja Inboxa tiče, možda ćete dobiti poruku od ljudi koji vas mole da im prestanete slati mailove ili još gore – ako dobijete potvrde za korištenje usluga koje nikad niste ni koristili. Ako vidite takvo što, postoji šansa da netko koristi vaš email što znači da je vrijeme za hitnu promjenu lozinke.

Treći simptom su informacije koje dobivate od svojih kontakata. Možda su od vas dobili poruku punu čudnih poveznica – za koju niti vi ne znate.

Jedan od korisnih alata je i historija  prijava na Gmail u kojoj možete vidjeti tko se sve, kada i pomoću čega prijavio na vaš račun. Ako vidite nešto sumnjivo i apsolutno ste sigurni da to niste vi, vrijeme je da promijenite lozinku i aktivirate neki od ugrađenih sistema zaštite. Do povijesti aktivnosti dolazi se skrolanjem do samog dna Inboxa gdje se na donjem desnom dijelu nalazi informacija o vašoj prijašnjoj prijavi. Ako prikazuje vrijeme kada vi niste koristili Gmail, vaš račun je hakiran.

Konačno, ako je neko promijenio vašu lozinku, to znači da vam je otet račun.

Kako vratiti oteti račun?

Ako ste sigurni da je vaš račun ukraden, morate reagirati odmah – čim duže čekate, haker može napraviti više štete. Prvo što možete napraviti je promijeniti vašu lozinku (ako je uopće još dostupna). Ovog puta napravite puno složeniju lozinku nego zadnji put.

Ako je haker promijenio lozinku, no nije promijenio seknudarnu email adresu, uvijek možete tražiti promjenu lozinke pomoću alata za izgubljenu lozinku. Kada se prijavite kliknite na ‘zaboravio sam lozinku’, pratite uputstva i nakon toga se ponovno prijavite i promijenite ju.

Ako su hakeri promijenili i drugu email adresu, morat ćete otići na stranicu za povrat računa. Ovdje ćete moći uz nekoliko koraka vratiti račun. Morat ćete, doduše, upisati svoju zadnju lozinku, što znači da ju morate imati pri ruci.

Kako izbjeći hakerske napade na netu

Znakovi da vam neko špijunira računar

Izvor: Fokus.ba

Najnovije

Popularno

Više savjeta