Prednosti i nedostaci vježbanja na spravama

Neovisno o tome koje sve ciljeve želite ostvariti vašim treningom svako bi se trebao baviti nekim oblikom vježbanja snage i donekle održavati mišiće u formi. Vježbe snage mogu se izvoditi raznim rekvizitima i koristeći razne metode vježbanja na spravama. Moderni fitness centri sve su bolje opremljeni te u ponudi nude sve više različitih sprava kojima se mogu stimulirati svi mišići na tijelu prenosi Index. Pored modernih sprava, obavezni dio svake teretane moraju biti slobodni utezi i klupice za vježbanje koje mnogi rekreativci često zanemaruju te većinu ili cijeli svoj trening odrađuju na mašinama za pojedine mišiće.

Prednosti i nedostaci vježbanja na spravama

No, koliko zapravo treba koristiti sprave, a koliko treba vježbati sa slobodnim utezima?

Korištenje sprava ima mnogih prednosti, ali i nedostataka ako vaš trening nije dobro planiran. Sprave su napravljene tako da vas vode kroz pokret bez da previše vodite računa o pravilnoj izvedbi, stoga je rizik od ozljede manji, te su isto tako napravljene s prilično dobrim osiguranjem koje vas štiti od pada utega i sl. Ako nemate stručnu osobu koja će vas dobro naučiti raditi vježbe sa slobodnim utezima, sigurnije i efikasnije će biti da pretežito vježbate na spravama. Također, rekreativci s određenim poteškoćama i ozljedama mogu, uz stručno savjetovanje, raditi vježbe na sprava koje ne bi mogli sa slobodnim utezima.

Međutim, veliki nedostatak vježbanja na spravama je znatno slabija stimulacija mišića te izostanak njihove stabilizacijske uloge pri vježbanju. Kod izvođenja vježbi sa šipkama i bučicama mnogi mišići snažno, aktivno sudjeluju u stabilizaciji tijela što kod vježbanja na spravama preuzima njihova konstrukcija. Isto tako, velika većina sprava ograničava kretanje u samo dvije dimenzije, dok se sa slobodnim utezima izvode vježbe u sve tri ravnine kretanja, kako se i krećemo pri svakodnevnim aktivnostima.

Mnogi stručnjaci će se složiti kako trening snage treba bazirati na vježbama sa slobodnim utezima, a vježbe na spravi mogu biti dobar dodatak za dodatnu stimulaciju i izolaciju mišića koje želimo razviti. Iako u mnogim teretanama veći dio opreme čine sprave, na njima biste trebali provoditi manje vremena te više pažnje posvetiti učenju i izvođenju vježbi s ostalim rekvizitima.

Najnovije

Popularno

Više savjeta