Znate li zašto je važno odmah oprati tek kupljenu odjeću?

Nisu samo uši s odjeće, gljivice i druge infekcije prijetnje zdravlju, i kemikalije s odjeće koje ostaju nakon proizvodnje mogu izazvati iritaciju kože i svrbež.

Zašto je važno odmah oprati tek kupljenu odjeću

Jeste li i vi među onima koji jednostavno ne mogu dočekati obući novi komad odjeće? To je potpuno razumljivo, ali svaki novi odjevni predmet koji ste kupili potrebno je oprati prije prvog nošenja, poručuju stručnjaci.

Imajte na umu da niste prva osoba koja je tu majicu isprobala. Dermatolog Donald Belsito iz Medicinskog centra Sveučilišta Columbia rekao je za Today da je vidio slučajeve kada su uši i gljivice s čovjeka prešle na odjeću i prenijele se na osobu koja je odjenula tu odjeću bez prethodnog pranja. Belsito je kao dermatolog liječio i pacijente koji su nošenjem neoprane odjeće zaradili šugu.

Znate li koja se odjeća ne smije stavljati u sušilicu za veš

Higijena je pola zdravlja, a svakako treba voditi računa i o tome da odjeća u dućanima može stajati izložena duže vremena te da vjerojatno niste prva osoba koja je barem nakratko odjenula tu odjeću. Nisu samo uši s odjeće, gljivice i druge infekcije prijetnje zdravlju, i hemikalije s odjeće koje ostaju nakon proizvodnje mogu izazvati iritaciju kože i svrbež. Zbog toga brinu rezultati ankete na Todayu koji su pokazali da čak 73 posto osoba svoju odjeću ne pere nakon kupnje i prvog nošenja, piše Večernji list.

Dubinsko pranje odjeće

Najnovije

Popularno

Više savjeta