Uradi sam: Praktični vodič (1. dio)

Ako tražite jednostavna rješenja i praktične savjete za vaše Uradi sam poslove, ovaj praktični vodič će vam pomoći na tom putu.

Uradi sam: Praktični vodič (1. dio)

1Izbjegnite opasno klizanje bušilice dok bušite rupe u glaziranim pločicama. Prvo, zalijepite dva dijela samoljepljive trake u krst na mjesto rupe i dok bušite neće se klizati.


2Kako možete da spriječite cijepanje tvrdog ili tankog drveta kada zakucavate eksere u njega? Starim stolarskim trikom: prvo ukucajte glavu eksera pod pravim uglovima u pravcu vlakna.

3Da biste spriječili da se predmet koji želite da popravite otkotrlja dok ga lijepite, napunite posudu finim pijeskom i utisnite predmet pažljivo u njega. Onda će ostati baš tamo gdje ste ga stavili. 

4Čuvajte četke u dobrom stanju tako što ćete ih okačiti na vješalicu za odjeću poslije čišćenja. I skupi valjci za krečenje će ostati u dobroj formi ako ih odložite na ovaj način.

5Ukoliko povezujete električni alat ili uređaj na produžni kabal na motalici, ne zaboravite da odmotate kabl potpuno. Namotan kabal ima mnogo veći otpor i može se pregrijati, što izaziva moguć
rizik od požara
6Da biste bili sigurni da nećete oštetiti slavinu kliještima, možete da primjenite pritisak koristeći dva komada drveta koje ste vezali ili zašarafili jedan za drugi. Ovo će omogućiti da obuhvatite slavinu sigurno, bez opasnosti da je oštetite.
7Ruke koje su prljave ili masne mogu se lako očistiti trljanjem taloga od kafe – on ima apsorbujući i abrazivni efekat.
 
8Spriječite ljepilo ili boju da se preljevaju preko ivice limenke ili da se stvrdnu, jer će se onda limenka teško zatvarati. Kako to da uradite? Samo stavite malo aluminijske folije oko ivice limenke.
9Okačite svoju kružnu testeru u ormar za alat i isprskajte je sredstvom za čišćenje rerne. Nakon 20 minuta možete obrisati prljavštinu i smolu od drveta bez napora. Zatim je osušite i premažite vazelinom.
10Da biste postigli da zavrtanj bude u ravni sa površinom materijala, koristite bušilicu sa istim prečnikom kao glava zavrtnja da biste ukopali mjesto gdje planirate da ubacite zavrtanj za nekoliko milimetara.
 
11Fiksiranje komada drveta na zid je često teško zbog toga što prethodno izbušene rupe ne odgovaraju rupama u zidu. Jednostavno rješenje je da držite prethodno izbušen komad drveta prislonjen na zid i da bušite odgovarajuće rupe u zidu koristeći malu zidarsku bušilicu. Kada uklonite drvo sa zida vidjećete gdje tačno treba da bušite rupe.
12Da biste izmjerili dubinu šupljine između gipsane ploče i zida iza nje, prvo izbušite malu rupu. Onda gurnite komad debele električne žice kroz rupu dok ne dodirne unutrašnji zid. Tada ćete znati tačno dodatnu dubinu koju morate da izbušite.
13Da biste spriječili klizanje bušilice na glatkom metalu, dobra ideja je da prvo napravite malo udubljenje ekserom na mjestu gdje želite da bušite.
14Postoji jednostavan način da se izbjegne suviše duboko bušenje: obilježite dužinu tipla i dodajte pola centimetra na bušilici komadom obojene trake.
15Da biste sakupili prašinu od bušenja, samo zalijepite samoljepljivu kovertu presavijenu na pola na zid.
16Bušenje tavanice bez upadanja prašine u oči ili njenog ulaska u bušilicu? Jednostavno presjecite tenisku lopticu na pola i navucite je preko bušilice.
 
17Postavite jedan držač i stavite policu na njega, a onda postavite libelu na policu. Pobrinite se da polica bude pod libelom, a onda označite mjesto na zidu duž donjeg dijela police. Zatim postavite drugi držač tako da vrh držača bude u ravni sa oznakom na zidu.
18Izbjegnite mogućnost da udarite sebe po prstima kada zakucavate ekser tako što ćete držati ekser spajalicom za papir.
 
19Uzmite komad debelog konopca dovoljne dužine i napravite omče na krajevima. Namjestite omče oko donjeg dijela ploče i moći ćete da je nosite lako i u ravnoteži.
20Da li imate staru libelu? Uklonite indikator libele i stavite ga na bušilicu, paralelno sa burgijom. Nakon toga ravno bušenje više ne predstavlja problem.
 

Najnovije

Popularno

Više savjeta