Šta uraditi ako se počnete gušiti hranom

Većina ljudi zna šta treba da radi ukoliko vidi da je neko u njihovoj blizini krenuo da se guši hranom ili nekim stranim objektom. Hajmlihov zahvat je jedan od najpoznatijih poteza na svijetu. Međutim, šta da radite ako ako se počnete gušiti hranom i ne možete da dođete do vazduha, a oko vas nema nikoga?

Šta uraditi ako se počnete gušiti hranom

Gušenje hranom uopšte nije tako rijetka pojava kao što djeluje, ali u najvećem broju slučajeva može da se izbjegne fatalan ishod. Međutim, kako biste uspjeli da izbacite to što vam spriječava dotok vazduha do pluća, morate nekim naglim potezom da pomjerite dijafragmu na gore kako bi se vazduh naglo izbacio.

Ovo se najčešće postiže čuvenim Hajmlihovim zahvatom, ali za to vam je potrebna pomoć. Srećom, stručnjaci su otkrili kako sami sebi možete da spasite život.gušiti hranom

Jeff Rehman, medicinski tehničar koji radi već 22 godine, osmislio je potez koji je podjednako efikasan, a pritom možete sami da ga izvedete u slučaju nužde. Njegove savjete treba svako da pročitate, jer bi upravo ovo moglo jednog dana da nam spasi život.

Savjeti:

1 Ne paničite. Pokušajte da ostanete pribrani.

 

2 Kleknite i oslonite se na pod rukama, tako da vam je tijelo horizontalno iznad poda.

3 Naglo pomjerite ruke i pustite da vam čitav trup padne i udari o zemlju. Ovo će učiniti da sav vazduh naglo izleti iz pluća, a zajedno sa njim i hrana ili strani objekat koji se zaglavio u dušniku.

 

Pratite nas i na INSTAGRAMU

Najnovije

Popularno

Više savjeta