Savjeti za sočan i ukusan roštilj

Savršen roštilj nije lagano napraviti. Koliko god se jednostavno činilo, i meso koje se peče na žaru zahtijeva određenu pripremu. Donosimo vam nekoliko savjeta uz čiju primjenu će vam prijatelji pozavidjeti na kulinarskim vještinama.

1Jako važna stvar je da se meso okreće samo jednom pa pripazite da bude dovoljno pečeno prije okretanja.

2Meso koje birate za pečenje na roštilju ne smije biti krto, zato je vrat, još ako je lijepo prošaran masnijim dijelovima, idealan za roštiljanje. Kobasice su uvijek dobar izbor, a za roštilj birajte one malo pikantnije.

3Nakon odabira mesa slijedi mariniranje. Ako niste ljubitelj klasičnih masnih marinada možete probati sa jednostavnim suhim varijantama koje se pripremaju tako da pomiješamo začine koje volimo i meso uvaljamo u njih. Tako nema viška ulja koje se cijedi i nepotrebno masti meso. Kobasice i pljeskavice ne treba marinirati, ali povrće i piletinu za ražnjiće svakako treba jer je to poprilično suho meso.

4Bez obzira koje meso pripremate jako je važno da ga barem sat vremena prije pečenja ostavite na sobnoj temperaturi da “dođe  sebi”.

5Umaci su posebna priča i mogu poboljšati i najjednostavniji roštilj, pa čak i ako ne uspije baš kao smo očekivali. Vrlo je jednostavno napraviti barbeque umak tako da pomiješajte kečap, senf, sitno sjeckani luk, malo tabasca, sjeckani peršin i med. Sve dobro izmiješajte.

6Komadi mesa za roštilj ne smiju biti pretanki kako se ne bi presušili, ali ni predebeli kako uz rub ne bi zagorjeli, a sredina ostala sirova.

7Trik koji majstori koriste kako bi se sokovi u mesu smirili, te ocijedio višak sokova i vode, a meso ostalo sočno i mekano jeste da meso odstoji dobro poklopljeno u zdjeli na toplom.

8Ako na roštilju pripremate ribu, prije pečenja obavezno je premažite uljem kako bi kožica ostala hrskava. Možete je i zarezati na nekoliko mjesta i napuniti začinima, recimo ružmarinom.

Najnovije

Popularno

Više savjeta