Ove su biljke neuništive ljeti

Nema više izgovora, nema golog, raspucalog betona ili zanemarenih baštenskih kutaka. Ove su biljke neuništive ljeti, one će preživjeti, odnosno listati i cvasti tokom cijelog ljeta… Odaberite biljku u skladu s materijalima u i oko kuće i s vremenskim uvjetima.

Biljke neuništive ljeti

Zidovi, popločane staze i pukotine u betonu

erigeronMeksički ili španski erigeron, latinskog naziva Erigeron karvinskianus, niska je pokrivačica koja tlo tokom cijele godine pokriva zeleno-sivim lišćem. Tokom ljeta na njoj cvatu tratinčice, od bijelih do onih roza boje. Oko erigerona nema mnogo posla – sam se razmnožava i bira mjesto. Voli sunce, obalu i male pukotine. Ne podnosi oštre zime.

zvonciciPostoji čitavo ‘društvo’ zvončića (Campanula) koji se vole prostirati tlom, nicati u pukotinama i visiti sa zidova. Koju god vrstu odaberete, godit će im sunce i malo hladovine. Ako ste za bijele cvjetove, odaberite Campanulu carpaticu; za svijetloplavu Campanulu latilobu; za purpur Campanulu portenschlagianu ili poscharskyanu. Ove dvije purpurne vrste tražit će debeli hlad, ali garantovano cvatu tokom cijelog ljeta. Svaki od zvončića podnosi vapnenastu, kredastu zemlju.

vodena papratAlpska vodena paprat (Blechnum penna-marina) je paprat sa sjajnim zelenim lišćem, nalik na riblju kost. Ovoj paprati treba vlaga i hlad, ali i potporni zid, da se ne bi sušila.

U hladovini, ali na suhom

lazarkinjaMirisna lazarkinja (Galium odoratum) je žilava biljka koja voli dubogu hladovinu. U kasno proljeće prekrivena je mirisnim bijelim cvjetićima. Kako stari, postepeno se širi, bez ikakve pomoći.

vilino okoZagasito bijelo vilino oko (Geranium phaeum ) podnosi svaku vrstu suhog i sjenovitog mjesta, i tanke zemlje. To mu čak neće smetati da i dalje bude sjajno. Lako se održava, a ovu biljku vole i pčele. Ako joj se napravi potpora nakon što procvate, obnovit će se.

Sunčane, šljunkovite bašte

sikavicaSikavica (Echinops bannaticus) je vrsta čička sa savršenim sivo-plavim kuglama. Doduše, boja cvijeta se nekada doslovno ne vidi – od pčela koje privlači. S metar i pol visine, nadmašuje mnogo rasprostranjeniji globus čičak (E. Ritro), i podnosi čak i najskromniju vrstu sasušene i terakota zemlje. Sam se čičak neće razmnožavati, što je zapravo dobro, jer raste brzo, i ne biste ga se tako lako riješili.

mediter mljecikaMediteranska mlječika (Euphorbia characias, wulfenii) je najbolja kad pomalo ‘gladuje’ u tankoj zemlji. Ima duguljaste sivozelene listove, s velikim dobošastim vrhovima, odnosno zeleno-žutim cvjetovima. grey-green leaves with huge drumstick heads of green-yellow flowers. Ne podnosi jak vjetar, voli se ‘pržiti’ na suncu.

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta