Kako da cvijeće duže traje i bude lijepo i zdravo

Lončanice u saksijama, biljke na balkonima i u vrtovima, ili rezano cvijeće u vazama – za kakvo god se cvijeće odlučite, uz pomoć jednostavnih (i jeftinih) trikova naučite kako da cvijeće duže traje i bude lijepo i zdravo.

Rezano cvijećeKako da cvijeće duže traje rezano cvijece

Vjerovali ili ne, rezano cvijeće voli limunadu. Ako u vodu u kojoj stoji cvijeće iscijedite sok od pola limuna, ili čak razmutite praškasti ili šumeći vitamin C, cvijeće će i do desetak dana duže ostati svježe. Sličan učinak imat će i aspirin, odnosno smjesa od 2 kašike jabukovog sirćeta i 2 kašike šećera. Ono će duže ostati svježije ako ga prije stavljanja u vazu malo podrežete ispod tekuće vode.

Ako se odmah nakon rezanja ne stavi u vazu, cvijeće se često objesi. To se lako riješi – stabljike nakratko držite ispod mlaza vruće vode, i cvjetovi će se uspraviti. I sklonite od vaze zdjelu s voćem – zvuči možda neobično, ali će cvijeće pored voća prije uvenuti.

Ukoliko strahujete da će voda u kojoj je cvijeće smrditi, spriječite to tako što ćete u vodu ubaciti komadić uglja za roštilj.

LončaniceKako da cvijeće duže traje zelena_biljka

Koliko rezano cvijeće voli limunadu, toliko lončanice vole pivo. Zato će listovi biljke postati sjajno zeleni ako ih, nakon što ih poprašite suhom krpom, prebrišete smjesom piva i mlake vode (u omjeru 1:1).

Kako da cvijeće duže traje ljuskeGnojivo za lončanice ne mora vas puno koštati. Umjesto da prospete ustajalo pivo, mineralnu vodu, crni čaj ili same filter kesice od čaja, dodajte ih vodi kojom zalijevate cvijeće. Sobne i balkonske biljke možete zalijevati i talogom od kafe, odnosno vodom u kojoj se kuhao krompir ili jaja. Vodi za zalijevanje možete dodati i ljuske od jaja (koje u njoj treba da odstoje preko noći prije korištenja), a u istu će svrhu poslužiti i svježi i suhi kvasac.

Za razliku od rezanog cvijeća, lončanice vole voće. Tačnije, vole jabuke. Zato su komadići jabuke utisnuti u zemlju idealno gnojivo koje jako potiče cvjetanje.

Kako da cvijeće duže traje diy biljkaHranom se možete boriti i protiv biljnih nametnika – za preventivu u zemlju utisnite češanj bijelog luka. Ukoliko su biljne uši ili pauci već na biljkama, riješite ih se tako što ćete lončanice 3 puta sedmično štrcati ‘pripravkom od luka’ – u hladnu vodu stavite sitno nasjeckani luk i pustite da odstoji jedan dan, procijedite i prelijte u bočicu s raspršivačem, ili koristite vodu u kojoj su se kuhale ljuske od luka.

I za kraj, i lončanice i vrtno cvijeće će bolje uspijevati ako zemlju oko njih obložite korama od banana. Banane su veoma učinkovito gnojivo.

Najnovije

Popularno

Više savjeta