Obavezno operite odjeću nakon kupovine

Neoprana nova odjeća je loša navika i može biti uzročnik brojnih zdravstvenih problema. Zato uvijek obavezno operite odjeću nakon kupovine!

Stručnjaci upozoravaju kako odjeća na putu od tvornice do prodavnice prođe kroz previše ruku, često se skladišti u neprimjerenim uvjetima, a prije kupovine isproba je mnoštvo ljudi. Upravo zbog toga odjeća može biti ‘rasadnik’ raznih infekcija, kožnih oboljenja ili npr. uši.

Obavezno operite odjeću nakon kupovine

U smislu higijene, najpametnije je oprati odjeću barem jednom, u nekom slučaju i dva puta prije nošenja. Kao dermatolog svjedočio sam raznim kožnim problemima zbog nepranja odjeće i osobno ne bih riskirao, rekao je za WSJ dr. Donald Belsito, profesor dermatologije na sveučilištu Columbia.

Smatra se kako je neoprana odjeća mogući uzročnik pitirijaze (lat. Pityriasis rosea), bolesti koja započinje pojavom jednog primarnog crvenog medaljona na tijelu nakon kojeg se na koži šire manja žarišta.

Kao najvažniji i najopasniji razlog zašto bi odjeću trebalo oprati stručnjaci navode ostatke boje i kemikalije poput formaldehida koji se koriste kod proizvodnje.

Upravo je formaldehid krivac za brojne alergije, oslabljeni imunitet, a istraživanja su pokazala da je kancerogen. Nalazi u odjeći koja se ne gužva, a treba obratiti pozornost i odjeću od sintetičkih tkanina jer se one boje štetnin azo-anilin bojama. Ako inače imate problema s alergijama, zbog ovih tvari možete dobiti jaku reakciju dok kod ostalih ljudi one mogu izazvati iritaciju.

Najnovije

Popularno

Više savjeta