Konac za zube i više od toga

Čišćenje zuba osnovni je proces da bi se izbjegle bilo koje komplikacije vezane za zdravlje zuba. Higijena usta i zuba preduslov je za zdrave zube, ali i za zdravlje čitavog organizma. U svemu ovome je konac za zube jako bitan faktor. Međutim postoje i druge stvari i situacije u kojima ovaj predmet može biti od pomoći.

Nevjerovatne mogućnosti spreja WD-40

Konac za zube i više od toga

Zamjena za noževe

Noževi su obično najjednostavniji način za rezanje bilo čega, ali ponekad je zubni konac bolja alternativa. Profesionalni sirari koriste žicu za rezanje sireva a konac za zube čini izvrsnu zamjenu. Dovoljno je omotati petlju oko dijela sira koji želite rezati i čvrsto ga povući. Želite savršene kriške kuhanog jaja? Koristite konac. Naročito je zgodan kad putujete jer je konac puno lakše nositi sa sobom.

Popravka naočala

Ako vam se desi da izgubite vijak od naočala, konac za zube može biti prva pomoć Poravnajte dršku i okvir, a zatim kroz rupe provucite konac male dužine. Čvrsto ga podignite, zavežite čvor i odrežite slobodne krajeve. To nije trajno rješenje, ali naočale će se zadržati na licu dok ih ne odnesete na popravku.

Konac za šivanje u nuždi

Ako imate konac, ne treba vam još puno toga da biste sastavili komplet za šivanje u nuždi. Končić je gotovo nevidljiv za male popravke, poput popravljanja ruba koji se olabavio. Puno je čvršći od većine konvencionalnih niti, pa je idealan način za ponovno pričvršćivanje dugmeta koje se olabavilo.

Za popravak vezica na patikama

Vezice ponekad izgube male plastične krajeve zbog kojih se ne mogu rasplesti niti provući kroz rupice. Ako vam se ovo nekada desi, konac za zube je pravi odgovor. Samo ga čvrsto omotajte oko kraja vezice kako biste skupili krajeve, a zatim završite malim čvorom ili dvostrukom petljom kako biste ga zadržali na mjestu. Ista tehnika djeluje i s užadima ako imate onaj koji se počinje razdvajati. 

Za popravku nakita

Ako imate nesreću da razbijete omiljenu ogrlicu ili narukvicu, nemojte očajavati. Skupite sve dijelove i posegnite za koncem za zube. Provucite iglu s koncem i pažljivo nanižite dijelove ogrlice ili narukvice duž cijele dužine. Za razliku od uobičajenog konca za šivanje, zubni konac je dovoljno jak da ogrlicu možete nositi dok čekate trajniji popravak. Također možete koristiti konac umjesto uobičajene vrpce za izradu vlastitog nakita.

Čuvanje grickalica

Sigurno vam se nekad desilo da ste otpakovali grickalice, niste ih sve pojeli i onda se one osuše od stajanja. Konac za zube može niti odlično rješenje za ovaj problem. Samo zavrnite krajeve vrećice koju trebate zatvoriti, omotajte konac oko nje, čvrsto je povucite i zavežite mašnu. Ovo izvrsno djeluje sa svime, od vrećica čipsa do smrznutog povrća. Zapravo, zubni konac toliko je koristan u kuhinji da biste ga možda željeli stalno zadržat tu.

Zapalite vatru

Ako volite kampovati, loviti i boraviti na otvorenom, zubni konac definitivno zaslužuje mjesto u džepu ili ruksaku. Voštani konac omotan oko grančica sjajni je pokretač požara, jer konac pouzdano gori čak i u mokrim uslovima.

Za dekoracije

Obični zubni konac gotovo je nevidljiv uza zid, što ga čini izvrsnom opcijom za ukrašavanje i dekoracije. Koristite ga umjesto standardnih špaga ili konopaca kada izrađujete domaće ukrase. Ovo može biti zabavna opcija za djecu i odrasle.

Najnovije

Popularno

Više savjeta