Kako urediti dom u toplim bojama

Ako ste nekada ušli u prostor u kojem ste se, čim ste stupili u njega, osjećali ugodno, zaštićeno i sretno, velika je vjerovatnost da je taj prostor bio uređen toplim bojama. Kada smo okruženi toplim bojama u prostoru se stvara osjećaj pozitivne energije, udobnosti, strasti, intimnosti. Donosimo nekoliko savjeta i ideja kako urediti dom u toplim bojama.

Kako urediti dom u toplim bojama

Toplim bojama smatraju se sve nijanse crvene, žute i narančaste, a suprotnost njima čine hladne boje u koje se ubrajaju ljubičasta, plava i zelena. Tako su nazvane i podijeljene jer se upravo te boje u prirodi mogu zamijetiti uz određena toplinska stanja: crveno se uvijek veže uz vatru, a plavo uz more.

Tako se u tople boje ubrajaju i boja breskve, nijanse ružičaste i zlatne pa se svima njima možemo poigrati u uređenju svog doma.

Crvena simbolizuje ljubav, strast i radost pa će za njome posegnuti osobe koje su po prirodi takve. Ona također može značajno popraviti raspoloženje, ali s obzirom na to da je riječ o snažnoj boji, ne treba pretjerivati s njome u interijerima.

Žuta boja simbolizuje inteligenciju, razum i svjetlo, a ako se nalazi u našem okruženju, može djelovati vrlo poticajno, nadahnuti kreativnost te izazvati pozitivne osjećaje.

Narančasta označuje sjaj, plodnost i bogatstvo pa samim time djeluje vrlo svečano u umjerenim količinama.

Zlatna boja, kojom se u interijerima možemo poigrati u vidu raznih dodataka, smatra se najdragocjenijom među bojama. To je boja moći, znanja i vlasti.

Bijeli ili tamni zidovi

Kada neko odluči u životni prostor unijeti boje poput crvene ili žute, nerijetko smatra da sve ostalo mora biti savršeno bijelo.  Jednako elegantan i efektan učinak može se postići i ako su zidovi obojeni u tamne boje poput sive ili u hladne tonove poput tirkizne. Upravo se takvom kombinacijom boja postiže kontrast koji daje određenu dozu skupoće.

Koristite tepihe

Jedan od načina na koji se može transformisati neku prostoriju i dati joj se osjećaj toplote jest dodavanje tepiha. Ručno rađeni tepisi najčešći su izbor onih koje žele dugotrajno i kvalitetno rješenje za dom, ali i tepisi fabričke izrade imaju svoje prednosti.

Glavne prednosti tih tepiha su izdržljivost, cijena te fleksibilnost izbora različitih elemenata – boje, dezena i vlakana. Upravo tu do izražaja mogu doći tople boje. Kako bi se tepih što bolje uklopio u cjelokupni prostor, pripazite i na to da barem jedna od boja na tepihu odgovara detaljima poput ukrasnih jastuka ili slika na zidu.

Poigrajte se tkaninama

Ukrasni jastuci ujedno su i jednostavan i jeftin način unošenja toplih boja u dom. Dodatno tople boje možete naglasiti posteljinom, zavjesama, zastorima ili naprosto lagano prebačenim dekicama preko kauča u dnevnoj sobi.

Dodatak umjetnosti

Ne želite li ulagati u dekorativne predmete poput jastučića, figurica ili vaza u toplim bojama, idealno rješenje stiže u obliku slika. Jedan zid ispunjen slikama stvorit će dojam galerije. To je i način da iskažete i svoju kreativnost.

Uokviriti možete i crteže svoje djece, svilene marame, ilustracije s putovanja ili svoje pokušaje. Neka vam pritom nit vodilja na njima bude kombinacija crvenih, žutih, narančastih i zlatnih tonova.

Unesite element prirodnog drveta

Boja prirodnog drveta savršeno se uklapa u topli tonalitet. Zato je odabir drvenog poda ili drvenog namještaja u smeđim tonovima idealan za postizanje toga. Drvo se lako održava, traje godinama i daje osjećaj povezanosti s prirodom..

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta