Kako se riješiti žohara

Malo šta se može uporediti sa odvratnošću i jezom koju osjetimo, kad shvatimo da u našem domu žive neželjeni podstanari, koji iako su nepozvani gosti, ne žele da odu nikud. Donosimo par savjeta kako se riješiti žohara.

Kako se riješiti žohara

Insekti poput žohara, stonoga, srebrnih ribica, uholaža, nisu samo odbojni izgledom. Prenosioci su raznih bolesti koje mogu ugroziti zdravlje čovjeka, a kontaminiraju sve što dotaknu, a naročito hranu. Pritom, veoma su otporni i prilagodljivi na sve uslove života. Sposobni su da prežive nedjeljama bez hrane i vode, pojedini mogu živjeti sedmicama čak i kad im otkinete glavu, a ne smetaju im ni visoke, ni niske temperature.

Skrivaju se u vlažnim i mračnim kutovima doma, a u „obilazak“ izlaze samo noću. Ukoliko ste imali prilike da se sretnete sa ovim napastima, sigurno ste imali neki slučajni noćni susret. Kada se upali svetlo, žohari preplašeni bježe natrag u svoje skrovište. Skrovišta mogu biti razna – sve rupe i pukotine u zidovima, kanalizacione cevi, cevi radijatora, a često i kuhinja u kojoj se, ma koliko čista bila, mogu naći trunčice ostataka hrane.

Kako se nastanjuju u kući? Možete ih unijeti sa svježim voćem i povrćem s pijace, zatim na obući, prilikom selidbe se mogu uvući u kartonske kutije. Nekad jednostavno ne možete učiniti ništa da ih spriječite, ma koliko održavali kuću čistom, jer pređu iz susjednog stana u vaš. Stoga, kako se riješiti neželjenih gostiju?

 

Prevencija je najbolji lijek

 Održavajte higijenu svog doma. Kuhinja i kupatilo su tople i vlažne sredine koje naročito pogoduju insektima. U okruženju navedenih karakteristika ženke polažu jajašca, te možete očekivati poplavu novih pridošlica.

Bitno je da detaljno uklonite sve ostatke hrane iz kuhinje. Redovno ribajte podove, čistite mikrotalasnu pećnicu i rernu, ma koliko vam naporni ti poslovi bili, jer u njima mogu biti naslage masnoće i čestica hrane, koje će za insekte biti prava gozba. Ostatke hrane držite upakovane u plastičnoj ambalaži koja je čvrsto zatvorena.

Zatvorite pukotine u zidu i obratite pažnju na stvari koje unosite u stan. Nakon usisavanja, kese sa usisanim sadržajem iznesite odmah i bacite ih podalje od svog doma. Žohari poput srebrnih ribica hrane se papirom, te nije retkost da se nastane u polici sa knjigama, ramovima slika ili iza tapeta na zidovima. Ukoliko primjetite da im je leglo među knjigama, svaku knjigu ubacite u plastičnu vrećicu, a potom je zamrznite na par dana, kako bi ubili jajašca i spriječili najezdu novih generacija žohara.

Pozovite stručnjake za dezinsekciju

Bilo da želite da se osigurate da se žohari neće nastaniti u vašem domu, ili češći slučaj – da ih se riješite ukoliko su već tu, dezinsekcione metode vam mogu biti od velike pomoći.

Stručnjaci za dezinsekciju predlažu čitav niz preventivnih i kurativnih mera, kojima se možete rešiti nepoželjnih gostiju. Preventivne mere podrazumevaju detaljno čišćenje profesionalnim sredstvima i zatvaranje rupa i pukotina u zidovima. Preventivna dezinsekcija u Beogradu sve se češće sprovodi, naročito na mjestima gde je problem nekada postojao.

Kurativne mjere koriste se kad problem već postoji, tj kad su žohari udobno smešteni u našem domu. U kurativne mere spadaju biološke, hemijske, fizičke i mehaničke metode odstranjivanja štetočina.

Biološka metoda uključuje prirodne neprijatelje žohara, koji se implementiraju u vidu mikroorganizama (virusi, gljivice, bakterije). Zaraženi žohari velikom brzinom prenose mikroorganizme na nezaražene, dok svi kolektivno ne uginu.

Hemijska metoda uklanjanja žohara najčešće se koristi u praksi, kažu stručnjaci za dezinsekciju u Beogradu. Hemijska metoda podrazumjeva tretiranje prostora insekticidima i repelentima, koji ubijaju postojeće žohare, a onemogućavaju nastanjivanje novih. Intervencije hemijske dezinsekcije u npr. Beogradu bijleže rekordnu uspješnost u odnosu na sve druge metode, u rješavanju ovog neprijatnog problema.

Mehaničke metode dezinsekcije podrazumjevaju pravljenje barijera koje će onemogućiti pristup žoharima. To mogu biti zaštitne mrežice na prozorima, površine premazane lepljivom masom, zatamnjene prostorije i slično.

Fizičke metode dezinsekcije uključuju profesionalne aparate za dezinsekciju koji mjenjaju uslove za život insekata – visoka/niska temperatura, puštanje električne energije i sl.

Zaobiđite čudotvorne savjete sa interneta

Internet je pun savjeta za svaki problem koji vam može pasti na pamet. Vjerujemo da, kada je situacija kontaminiranog doma u pitanju, ne želite da se igrate i istražujete koji je savjet validan, jer za to vrijeme dajete žoharima priliku da se razmnožavaju i istražuju vaš dom.

Kako ne biste pogoršali situaciju i raznim laičkim savjetima postigli kontraefekat, predlažemo vam da u ovom slučaju ne gubite vrijeme, jer posljedice mogu biti nesagledive. Održavajte svoj dom čistim, a u slučaju da se žohari ipak jave, povjerenje poklonite profesionalcima čije će brzo i učinkovito djelovanje riješiti problem.

Najnovije

Popularno

Više savjeta