Kako pravilno postaviti rasvjetu u kući

Kako pravilno postaviti rasvjetu u kući ako uzmete u obzir da svaka rasvjetna šema mora zadovoljiti dva kriterija. Prvi je da osvijetli prostor tamo gdje je potrebno a drugi da stvori lijepi efekat koji uravnotežuje igru svjetala i sjena. Položaj i tip rasvjetnih tijela ima važnu ulogu pri odabiru.

 Kako pravilno postaviti rasvjetu u kući

Dnevni boravak je prostorija koje je najteže pravilno osvijetliti. Pri odabiru rasvjete cilj treba biti pozadinska rasvjeta koja se može po potrebi prigušiti. Treba i posjedovati odvojena rasvjetna tijela koja se mogu podešavati kako bi se istakle žarišne točke u prostoriji i osiguralo radno svjetlo kada je potrebno.

Kod trpezarije rasvjeta je manje zahtjevna, bitno je da rasvjetna tijela osvjetljavaju trpezarijski stol.Dobar efekat može se postići svjetiljkom koja se diže i spušta prema dolje. Pozadinska rasvjeta trebala bi se moći prigušivati i nemojte koristiti fluorescentna svjetla jer ih nećete moći prigušiti.

 spavaćoj sobi treba treba kombinovati smirujuću pozadinsku rasvjetu i lokalnu rasvjetu kojom možete lako upravljati zavisno od toga šta želite raditi u toj prostoriji. Pozadinsku rasvjetu možete osigurati stolnim lampama, zidnim svjetiljkama, ugrađenim reflektorima okrenutim prema dolje ili gore prema stropu. Jako rasvjetno tijelo biti će potrebno na toaletnom stoliću, a za odabiranje odjeće trebat će dobro svjetlo sa plafona.

Svjetiljke na noćnom ormariću koje koristite za čitanje moraju biti fleksibilne kako biste mogli prikladno osvijetliti stranicu, a da pritom ne blješte u oči partneru. Bilo bi dobro koristiti svjetlo sa izmjeničnim paljenjem kako se ne bi morali dizati iz kreveta.

Kreativne ideje za osvjetljenje kuhinje

Najnovije

Popularno

Više savjeta