Kako napraviti mozaik od pločica

Mozaik od pločica je kreativno rješenje za dekoriranje prostorija te manjih površina poput stolića, rubova ogledala, kutija, odnosno svih površina koje su od čvrstog materijala. Postoji nekoliko metoda izrade mozaika, mi vam prenosimo najjednostavniju – direktnu metodu. Pomoću nje moći ćete uz malo truda i sredstava dobiti mozaik za koji biste inače izdvojili veću količinu novca.

Kako napraviti mozaik od pločica Mozaik od pločica

Potrebna oprema – specifikacija

  • Keramičke pločice (za vanjski prostor duplo pečene, za unutarnji prostor pogodne su sve vrste pločica)
  • Ljepilo za pločice (za vanjski prostor fleksibilno ljepilo, za unutarnji obično ljepilo za pločice)
  • Fugir masa
  • Posuda za miješanje
  • Vlažna krpa
  • Čekić

1. Nacrtajte skicu. Ovo može biti apstraktan uzorak, konkretan oblik ili nešto drugo. Prenesite skicu na površinu. Napominjemo: U unutarnjim prostorima mozaik možete raditi na ravnim površinama kao što su drvo, knauf, ogledala, dok za vanjske prostore birajte podlogu od betona ili drugog ne-upijajućeg materijala. Drvo se za vanjske prostore ne preporučuje, pa ako imate ideju napraviti mozaik na stolu, radije izaberite betonski ili metalni stol.

2. Prenesite skicu na podlogu.

3. Pločice razlupajte na način da ih stavite u platnenu vreću i lupate čekićem. Za precizne rezultate koristite rezač keramičkih pločica.
Ako se radi o vanjskim prostorima, koristite fleksibilno ljepilo za pločice (Napomena: pločice u vanjskim prostorima trebaju biti duplo pečene), dok za unutarnje prostore koristite obično ljepilo za pločice.

4. Na pripremljenu skicu počnite polagati komadiće pločica, na stražnju stranu svake pločice nanesite ljepilo i stavite na pripadajuće mjesto. (Alternativna metoda: ljepilo možete nanijeti na podlogu te na nju lijepiti komadiće mozaika. Pazite, na ovaj način teže ćete pratiti vašu skicu.)

5. Pazite da je razmak između djelića mozaika svega par milimetara.
Kada ste postavili sve djeliće mozaika, dobro je pričekati jedan dan kako bi se ljepilo osušilo prije nego ispunite prostore među komadićima pločica.
Zadnji korak je ispuna fugir masom. Izmješajte masu i nanesite na mozaik, pritisnite kako bi ne bi ostalo praznih prostora među pločicama.

6. Vlažnom krpom obrišite fugir masu sa površine pločica. Pazite da ne pritisnete mozaik prejako prilikom brisanja ispune.

7. Sačekajte da se osuši (24 sata) i zatim dodatno obrišite prašinu sa vašeg mozaika.
Uživajte u vlastitoj kreaciji. Bravo!Mozaik od pločica

Alternativna metoda

Ukoliko nanosite ljepilo prvo na podlogu i zatim lijepite pločice, koristite nazubljeni gleter kako biste rasporedili ljepilo.

Rezač keramičkih pločica za pravilne oblike

Pogledajte i mnoge kreativne ideje na našem INSTAGRAMU

Najnovije

Popularno

Više savjeta