Kako napraviti barske stolice od paleta

U ovom članku pišemo o tome kako napraviti barske stolice od paleta. Kao i kod ostalog namještaja ni ovdje ne robujemo dimenzijama. Jednostavno svako radi prema sebi. Samo okvirno, naša stolica je 85 cm visine, a sjedalo je 30 x 33 cm.

Šta nam je potrebno

▪ 1 i pol obična paleta
▪ električni alat (Bosch ubodna pila, brusni valjak i el. izvijač)
▪ željezni pajser (za otkidanje daski i vađenje čavala)
▪ temeljna boja za drvo i lak za drvo (JUB JUBIN)
▪ 50 vijaka za drvo od 30 ili 35 mm (ovisi o debljini daski)

Kako napraviti barske stolice od paleta

Za barsku stolicu smo koristili nestandardnu paletu koja ima deblje nosive grede. Prvo palete rastavite na sastavne dijelove. Prilikom vađenja čavala radite to što pažljivije jer će vam daske redovito pucati i rascjepljivati se.

Za stolicu vam trebaju 4 nosive grede koje kružnom pilom izrežite na iste dimenzije (u našem slučaju 83 cm). Ako su grede predebele koristite se ubodnom pilom. Obzirom da su ove grede jako suhe, tvrde su i neke slabije pile će to teško rezati. Mi smo koristili Bosch kružnu i ubodnu pilu koje su savršeno odradile posao.

Nakon nogara izrežite daske (8 kom) koje ćete pošrafiti u grede gore i dolje tako da dobijete kvadrat.

Kada to spojite, izmjerite točne dimenzije i izrežite daske za sjedalo (3 kom).

Još morate postaviti bočne daske koje služe kao “nogohvat”, mjesto gdje ćete zakačiti nogu dok sjedite. Osim toga, ove dvije daske dodatno učvršćuju cijelu konstrukciju. One mogu biti par centimetara duže od ostalih, neka slobodno strše izvan stolice.

I to je to. Svi spojevi se rade običnim vijcima za drvo, mi smo koristili one od 30mm dužine, a vi prilagodite… Veće ili manje.

Nakon spajanja slijedi brušenje i obrada stolice. Naročito obratite pozornost na rubove sjedalice koje lagano zaoblite kao i sve druge bridove.

Završni tretman može ostati u prirodnoj boji ili možete pofarbati u određenu boju. Prije završnog lakiranja nanesite temeljnu boju (mi smo koristili JUB temeljnu boju JUBIN Decor Primer i završnu pokrivnu boju JUBIN Decor).

Barska stolica je gotova. Kako napraviti barske stolice od paleta

 

Izvor: Uredisvojdom.com

Najnovije

Popularno

Više savjeta