Kako iskoristiti vazelin

Volimo da smatramo vazelin hidratantnom kremom. Datira iz 1865. godine kada je hemičar Robert Chesebrough patentirao formulu vazelina za liječenje suhe kože. Njegova gusta konzistencija čini čuda na našoj koži, posebno kada zahladi. “Vazelin je sveti gral u njezi kože za dermatologe,” kaže Onyeka Obioha, MD, certificirani medicinski i kozmetički dermatolog. “Alergije na vazelin su vrlo rijetke, što ga čini bezbjednim čak i za najosjetljivije tipove kože”, kaže David Petrillo, hemičar i osnivač Perfect Image-a. Donosimo neke neobične a korisne savjete kako iskoristiti vazelin u razne svrhe.

Kako iskoristiti vazelin

Pripremite kožu za miris

Hidratizirana koža može bolje zadržati mirise, pa utrljajte malo vazelina na tačke pulsa prije prskanja kako bi vaš miris trajao duže. Pulsne tačke “su topla područja koja pomažu da se miris širi po tijelu”, kaže Petrillo. Oni uključuju zglobove, unutrašnje laktove, stražnju stranu koljena i vrat.

Ukroti svoju kosu

Koristite vazelin da pokušate da ukrotite kovrdžave i zapečatite suhe, ispucale vrhove, pa čak i da zadržite neposlušne obrve na mjestu. S obzirom da je bezbjedan za upotrebu na licu, ne morate da brinete o iritaciji. Međutim, Obioha kaže da pazite ako vam se pore lako začepe. “Ne preporučujem nanošenje vazelina na lice kao hidratantne kreme ako imate masnu kožu sklonu aknama.”

Highlighter

Zamijenite svoj highlighter za vazelin. Samo utapkajte malu količinu na visoke tačke lica za vlažan, prirodno blistav sjaj. Imajte na umu da nekim ljudima vazelin može začepiti pore, pa ako vam se to čini kao da bi vam se to moglo dogoditi, nemojte slijediti ovaj savjet ili barem olako postupajte.

Nevjerovatne mogućnosti spreja WD-40

Uklanja mrlje

Uz vlažnu krpu za pranje, vazelin se može koristiti za uklanjanje mrlja od šminke sa vaše odjeće, kao i jastuka, ćebadi i posteljine. „Ulje u vazelinu će pomoći da se druga ulja izvuku iz tvrdokornih mrlja od šminke“, kaže Petrillo.

Očistite svoj manikir

Nanesite vazelin na zanoktice prije poliranja noktiju kako biste spriječili boju kože oko noktiju. Dobićete savršen manikir – bez čišćenja. Takođe je odličan za održavanje vaših ruku i noktiju u obliku spremnom za manikir, kaže Petrillo. “Vazelin može biti odlično rješenje za popravljanje suhih noktiju i zanoktica ubrzavajući proces zarastanja.”

Poliranje

Istrošene cipele? Namažite malo vazelina na čizme, cipele, torbe i bilo koju drugu kožnu galanteriju koju je potrebno polirati.

Postignite savršen ten

Nanesite malu količinu vazelina na suha mjesta prije nanošenja sredstva za samotamnjenje. Djelovat će kao barijera, sprječavajući pruge i mrlje na područjima za koja bi se inače zalijepio proizvod za samotamnjenje.

Nježno sredstvo za uklanjanje šminke

Sredstvo za skidanje šminke može biti skupo i teško za vaše oči. Vazelin je jeftina opcija koja lako i nježno uklanja olovku za oči, maskaru, sjenu, pa čak i ljepilo za trepavice koje vaše lažne ostavljaju.

Spriječite hrđanje oštrica brijača

Održavajte brijače kao nove tako što ćete između upotrebe pažljivo nanijeti vrlo tanak sloj vazelina na oštrice. Prvo provjerite jesu li potpuno suhi kako biste spriječili hrđu. Ozbiljno, to je jedna od najsjajnijih  upotreba vazelina koju smo ikada otkrili.

Najnovije

Popularno

Više savjeta