Kako da cipele ne žuljaju

Kupili ste nove tenisice ili cipele i jedva ih čekate obuti, međutim jedna stvar vas sprječava – jako vas žuljaju. Sigurno vam se ovaj scenariji dogodio više puta. Nažalost, on može biti vrlo bolan. Je li ga moguće spriječiti ili barem olakšati i kako postići da cipele ne žuljaju?

Kako da cipele ne žuljaju

Razgazite ih tokom pet dana

Prvi dan nosite cipele dva sata, sljedeći dan ih nosite četiri sata. Trećeg dana produžujete nošenje na šest sati, a četvrti dan ih nosite osam sati. Napokon, petog dana ih možete nositi cijeli dan.

Isprobajte kalupe za cipele

Ako želite raširiti obuću bez nošenja, nabavite kalupe za cipele. Oni će vam razvući cipele dok stoje u ormariću ili hodniku, a ne morate ih nositi dok se ne razvuku koliko je vama potrebno. Isto tako, možete na kalupe navući debele čarape kako biste ih dodatno raširili.

Iskoristite toplinu

Kupili ste nove kožne cipele i žuljaju vas? Iskoristite sušilo za kosu! Obucite čarape, a potom cipele i na mjestima gdje vas cipele najviše žuljaju usmjerite sušilo. Nakon što ih ugrijete, hodajte u njima nekoliko minuta kako bi se rastegnule. Ovaj trik možete iskoristiti samo za kožne cipele, ne i one od sintetičkih materijala.

Koristite dezodorans ili flaster

Naravno, uvijek možete iskoristiti flastere ili dezodorans. Nanošenje dezodoransa na stopala može spriječiti znojenje, a onda u konačnici i žuljeve. Isto tako, flasteri mogu pomoći kad se žuljevi pojave. Sa flasterom ste sigurno probali, ali onda kada je već bilo kasno. Od sada, flastere koristite kao preventivu. Svaki put kada obuvate nove cipele stavite flastere na kritična mesta. Ukoliko ste ipak već zaradili žulj, onda gledajte da lekoviti deo flastera bude veći od žulja. Flasteri svakako smanjuju trenje, i to je razlog što za njima prvobitno posežemo.

Oprobajte i ove trikove:

  • Uspite malo pudera u vaše cipele prije nošenja. Ovo važi za obuću koju nosite dok ste bosi, no, nikako ne obuvajte cipele dok su vam stopala mokra.
  • Kako bi se eliminisalo trenje koje nastaje na mestu između cipela i stopala, treba naneti malo dezodoransa u stiku na mesta koja vam najčešće bivaju pogođena žuljevima
  1. Napunite vodom plastičnu kesu, pa je stavite u cipele, a zatim cipele stavite u zamrzivač, te ih ostavite tokom noći. Prethodno, cipele smjestite u kese. Cipele će ujutru biti proširenje.
  2. Uspite alkohol u cipelu, a dobro ga utrljajte na ona mjesta koja vas žuljaju. Cipela treba da bude vlažna. Zgužvajte papir i ubacite u cipelu, te je ostavite da tako prenoći. Ujutru će cipela biti komotnija.
  3. Hidrantnu kremu ili mlijeko za tijelo namažite unutar cipele, a najviše nanijeti na petu i prednji dio cipele. Krema će omekšati te dijelove i, nakon vašeg sljedećeg nošenja, koža će se „razgaziti“. Ovaj metod koristite samo na kožnoj obući.

Što još trebate znati?

Pazite na veličinu

Najbolji način da odaberete cipele prave veličine je da ih kupujete navečer kad su vam stopala najviše nateknuta. Na taj način nećete se morati brinuti hoće li vam prirodne promjene u stopalima tijekom dana utjecati na pojavu žuljeva.

Odaberite kvalitetne cipele

Vaše cipele trebaju ugoditi vašim nogama, a ne obrnuto. Koliko god voljeli uske cipele na visoku petu ili neobičan dizajn, dugoročno ćete oštetiti svoje noge i stopala. Neka vam udobnosti i kvaliteta budu na prvom mjestu!

Izmjerite stopala s vremena na vrijeme

Iako možda vaša stopala ne rastu, barem ne kao što su u tinejdžerskoj dobi, ipak se mijenjaju. Stoga je dobra ideja s vremena na vrijeme ponovno ih izmjeriti. Možete to učiniti svakih nekoliko godina. To posebno vrijedi za žene nakon poroda.

Najnovije

Popularno

Više savjeta